Zehirli Balon Balıkları Akdeniz’de Popülasyonunu Hızla Arttırıyor
Akdeniz’de popülasyonu hızla artan zehirli ve istilacı balon balıkları, içerdiği tetrodotoksin adlı, siyanürden daha tehlikeli bir toksin ile insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturuyor. Aynı zamanda ekosisteme de zarar veren bu balıklar, balık popülasyonunu olumsuz etkileyerek ekonomik kayıplara da neden oluyor.
28 Milyon Balığın Ekosisteme Girişi Önleniyor
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan balon balığı avcılığı desteklemeleri sayesinde 373 bin 494 balon balığının avlanması sağlandı ve böylelikle 28 milyon 12 bin 50 balon balığının ekosisteme girişi engellendi. Bu desteklemeler, sucul biyoçeşitliliğin korunması ve balıkçıların desteklenmesi için büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.
Çevre Kirliliğine Neden Olan Balon Balıkları
Amatör balıkçılar tarafından plajlara bırakılan balon balıkları, çevre kirliliğine neden olmaktadır. Balıkların öldürülüp denize atılması yerine kıyıya vurması veya oltalara takılması sonucu plajlarda ölü balon balıklarının görülmesi, masterbetting çevre kirliliği endişelerini artırmaktadır.
Cezalarla Tedbirler Artırılıyor
Balon balığı zararının önlenmesi amacıyla sahile bırakan veya limana getirenlere ciddi cezalar uygulanmaktadır. Balon balığına ilişkin alınan cezalar şöyle: Amatör balıkçılara 3 bin 770 lira, tekne sahiplerine 5 bin 662 lira, ticari balıkçılara ise 12 bin 835 ila 18 bin 880 lira arasında ceza kesilmektedir.
Desteklemeler Artırılıyor
Zehirli balon balıklarının stoktaki oranını azaltmak ve av baskısını sürdürmek amacıyla balıkçılara verilen desteklemeler artırılmaktadır. Özellikle benekli balon balığı için yapılan destekleme fiyatları yüzde 100 artırılarak 25 TL’ye yükseltilmiştir. Diğer balon balığı türlerinde ise destekleme oranı yüzde 400 artırılarak 10 TL’ye çıkarılmıştır.