Türkiye Gıda İhracatçıları (TGİ) Raporuna Göre
Türkiye Gıda İhracatçıları (TGİ) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin gıda sektörü, miktar bazında %10’luk bir artışla 7,2 milyon ton ürün ihraç etti. Bu dönemde en fazla gelir Irak’tan elde edildi ve bu gelir %9,8 artarak 1,2 milyar doları aştı. ABD ise 370 milyon dolarlık ihracat ile ikinci sırada yer aldı.
Bisküvi-Pasta ve Bitkisel Yağ Öne Çıkıyor
Ürün gruplarına bakıldığında, bisküvi-pasta ihracatı 946,3 milyon dolar, bitkisel yağ ihracatı 826,5 milyon dolar ve buğday unu ihracatı ise 770,8 milyon dolar olarak gerçekleşti.
TİM’den Görüşler ve Beklentiler
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, küresel bakliyat piyasasındaki gelişmelerin yurt içi fiyatlara etkisine dikkat çekti. Tiryakioğlu’na göre, kuru fasulye üretiminde bereketli bir yıl yaşanıyor ve üretimde %12,5’lik bir artış bekleniyor.
Bulgurun Tanıtımı ve Gelecek Planları
Ahmet Tiryakioğlu, Turquality projesi kapsamında bulguru dünyaya tanıtmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Rusya’dan gelen bir ekip ile tanıtım filmleri çeken ekip, TurkishBulgur adıyla web sitesi ve sosyal medya hesapları oluşturdu. Bulgurun besin değerleriyle geleceğin beslenme kültüründe önemli bir yere sahip olacağına inanıyorlar.
Bu gelişmelerle birlikte Türkiye’nin gıda ihracatı güçlenmeye devam ederken, sektördeki yenilikçi adımlar da dikkat çekmeye devam ediyor.