Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Haber Bültenleriniz Haber Port'da

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı

ozge ozge - - 7 dk okuma süresi
93 0

Tüp Mide Ameliyatı

Mide kılıfı, midenin cerrahi olarak tüp haline getirilmesidir. Tüp mide ameliyatı, midenin büyük bir kısmını geri dönüşümsüz olarak alarak yemek borusu ve bağırsak devamlılığını devam ettiren bir sisteme dönüştüren ameliyatlardır. Midenin şekli bir tüpü andırdığı için tüp mide ameliyatı denir.

Tüp mide ameliyatı hem midenin hacmini hem de öncelikle midenin alt kısmından salgılanan açlık hormonu ghrelin’i azaltarak aşermeyi azaltır. Beyin az aç olduğu içintüp mide ameliyatı mekanik etkilerin yanı sıra hormonal etkiler de üretir.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Özel durumlarda ve Yönetim Kurulu kararı ile 18 yaş altı ve 65 yaş üstü tüp mide ameliyatı yapılabilir.   Vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan kişiler için uygundur. Ayrıca Vücut kitle indeksi 30-35 olan ve kiloyla ilgili diğer rahatsızlıklara hipertansiyon, kolesterol, diyabet, uyku apnesi, kalp yetmezliği, metabolik sendrom diğer kilo verme tedavilerini deneyip başarısız olanlar için Tüp mide ameliyatı olabilir.

En Sık Hangi Mide Küçültme Ameliyatı Yapılıyor?

Tüp mide ameliyatı en sık yapılan tüp mide ameliyatıdır, etkinliği kanıtlanmış ve düşük risklidir. 15 yıllık bir geçmişi olan tüp mide ameliyatının tıbbi adı tüp mide ameliyatıdır. Günümüzde meydana gelen bir başka mide küçültme türü de gastrik bypass ameliyatıdır. 

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Kadar Kilo Veriyor?

Tüp mide ameliyatı sonrası kilo kaybı hastadan hastaya değişir. Ayda kilo verme hedefi yoktur. İki yılın sonunda fazla kilolarının %70’ini kaybetmesi başarılı bir operasyon olduğunun kanıtıdır.

Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Tüp mide ameliyatı da dâhil olmak üzere obezite ameliyatı genellikle zihinsel ve kişisel gelişimini henüz tamamlamamış kişilere yapılır. 18 yaş altı tercih edilmez. Ancak, bu çok nadir bir durumdur. Pediatrik psikiyatristler, beslenme uzmanları, endokrin ve çocuk gelişimi uzmanları tarafından yıllarca süren bakıma rağmen yeterince kilo verememişler, ileri derecede obezite sınırlarını aşmışlar ve ciddi erken metabolik problemlere sahipler. Bir sınır. Ancak bu çok küçük bir hasta grubudur. 

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?

Ameliyattan sonra püre diyeti ve sıvı diyet dönemi vardır. Tüp mide ameliyatından sonraki ilk ay sıvı diyet verilir. Sıvılaştırılabilen herhangi bir besini alabilirsiniz. Ameliyatı yapan cerrah gerekli kontrolleri yaptıktan sonra püre diyet dönemine geçiş kararı verebilir.

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Mide küçültme ameliyatı, obez hastalarda kapalı ameliyat yöntemiyle yapılan ve hastanın ağırlığını azaltmayı amaçlayan bir ameliyattır. Mide kaybı, sürekli kilo problemi olan, egzersiz veya diyete cevap vermeyen kişilerin kullandığı yöntemdir.

Obezite sorununa kesin çözüm olarak kabul edilir. Bunu yaptığınızda kilo kaybı çok kolay ve hızlı gerçekleşir. Ameliyattan sonra mide açlığı ve kan şekeri seviyeleri gibi hormonlarda büyük değişiklikler olur. Hastalar daha az yemeye ve buna göre kilo vermeye başlar. Teknik olarak bu ameliyata tüp mide ameliyatı denir.

Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Mide Küçültme Ameliyatı genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır.  Tüp mide ameliyatı özellikle bir kapatma ya da laparoskopik yöntemle yapılır. Cerrah ve hastaya bağlı olarak bu işlem tek delik, 45 delik veya robot kullanılarak yapılabilir. Delikler o kadar küçüktür ki ilerde estetik problemlere yol açmazlar. Bu kalibrasyon tüpü sayesinde mide yemek borusunun devamı gibi küçültülür, aşırı darlık ve tıkanıklık önlenir. Anjiyogenez ve kanama için önlem alındıktan sonra mide, özel ampütasyon ve kapatma aletleri ile boylarına bölünür.

Mide Küçültme Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

RouxY gastrik bypass ameliyatı ile mide küçültme ameliyatı için midenin bir kısmını devre dışı bırakarak yeni bir küçük mide oluşturur. Bağırsaklarınızın bir kısmını yırtarak küçük midenizin kenarına yapışır. Devre dışı bırakılan mide duodenuma bağlanır. Bu nedenle, “Y” harfinin görüntüsü görüntülenir. Bu ameliyat sonucunda midenin büyük bir kısmı işlevini kaybeder. Besinler yeni küçük mideye ve ona bağlı bağırsağın bir kısmına girer.

Mide Küçültme Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Ameliyat genellikle 18-65 yaşından itibaren yapılır ancak tarama komitesinin uygun görmesi ve hastanın sağlık ihtiyaçlarının uygun bulunması halinde 18 yaş altı ile 65 yaş üstü arasında ameliyat yapılabilir.

Mide Küçültme Ameliyatı Süresi Nedir?

Tüp mide ameliyatı ortalama 1 saat sürer. Bu süre hastanın ve cerrahın anatomisine göre değişiklik gösterebilir. Ancak zamana karşı yarışta cerrahi bir müdahalenin olmadığı unutulmamalıdır.

Mide Küçültme Ameliyatı Fiyatları

Mide Küçültme Ameliyatı için fiyat aralığı belirlenirken göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör vardır. Antalya’da tüp mide ameliyatı fiyatlarıyla ilgilenenler, ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonlar göz önüne alındığında pahalı ve donanımlı bir hastane seçmenin ne kadar önemli olduğu önemlidir. Kullanılan malzemelerin kalitesi de operasyon fiyatını etkileyen faktörlerden biridir. Hastanın hastanede kalma süresi de fiyatlandırmayı etkileyen bir diğer faktördür.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir