EVSİD Başkanı Özger’den Önemli Açıklamalar
EVSİD Başkanı Talha Özger, sektördeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların maliyetleri artırdığını ve ihracatçıları zor durumda bıraktığını belirterek, hükümetten destek talep etti.
2023’ü Yüzde 4,7 Düşüşle Kapattık
Özger, 2023’ün zorlu geçtiğini ve yılı yüzde 4,7’lik bir düşüşle kapattıklarını açıkladı. Çin’in pazara agresif bir şekilde girmesi ve TL’nin değer kaybetmesi nedeniyle rekabet güçlerinin azaldığını vurguladı.
Markalaşma Sorunu ve İhracattaki Düşüşler
Özger, sektörün en büyük sorununun markalaşamamak olduğunu belirterek, teknoloji, tasarım ve markalaşma konularına önem verilmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, sektörün birim ihracat değerindeki düşüşlerin yaşandığını ve bu durumun rekabeti olumsuz etkilediğini belirtti.
İhracatta Düşüşler
2024’ün ilk 5 ayında sektörün ihracatının geçen yıla göre yüzde 3,9 azaldığını belirten Özger, alt ürün gruplarında farklı düşüşler yaşandığını aktardı. Elektrikli ürün grubunun ise yüzde 2,4’lük artışla sektörün en iyi performans gösteren kategorisi olduğunu paylaştı.
Globalde 5. sıradaki Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü, ihracattaki düşüşleri telafi etmek için harekete geçti. Özger, 2024 hedeflerinin artan birim fiyatlar ve ihracat değeriyle küresel sıralamadaki konumlarını korumak olduğunu belirtti.