FAO Raporuna Göre Dünya Gıda Fiyatları Arttı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre, dünya gıda fiyatları mart ayında art arda yedi aydır devam eden düşüşü sona erdirerek yükseldi. Tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarını izleyen dünya gıda fiyatları endeksi, şubat ayındaki 117 seviyesinden mart ayında 118,3’e yükseldi. Bu durum, endeksin aylık bazda yüzde 1,1 artış göstermesine neden oldu. Ancak bir önceki yılın aynı dönemine göre endeks, yüzde 7,7 düşüş kaydetti. Şubat ayında gıda fiyatları endeksi üç yılın en düşük seviyesine gerilemişti.
Türkiye’de Gıda Enflasyonu
Türkiye’de mart ayında yıllık gıda enflasyonu yüzde 70,41 olarak gerçekleşirken, aylık gıda enflasyonu yüzde 3,14 oldu. Türk-İş’in verilerine göre, mutfak enflasyonu da martta aylık yüzde 3,29, yıllık yüzde 75,09 olarak açıklandı.
Et, Süt, Şeker, Yağ ve Tahıl Fiyatları
Mart ayındaki yükselişte bitkisel yağlar, süt ürünleri ve etin uluslararası fiyatlarındaki artış etkili oldu. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi martta aylık yüzde 8 yükseldi. Palmiye, soya, ayçiçeği ve kolza yağındaki yükseliş bu artışta önemli rol oynadı. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise, peynir ve tereyağı fiyatlarındaki yükselişle birlikte aylık yüzde 2,9 arttı. FAO Et Fiyat Endeksi ise kümes hayvanları, domuz ve büyükbaş hayvan etlerindeki fiyat artışları nedeniyle aylık bazda yüzde 1,7 yükseldi. Ancak FAO Tahıl Fiyat Endeksi yüzde 2,6 geriledi. Bu düşüşte, AB, Rusya ve ABD arasında devam eden güçlü ihracat rekabeti nedeniyle gerileyen küresel buğday ihracat fiyatları etkili oldu. FAO Şeker Fiyat Endeksi ise şubat ayına göre yüzde 5,4 azaldı. Hindistan’da şeker üretim tahmininin yukarı yönlü revize edilmesi ve Tayland’da hasat hızının artması düşüşte etkili oldu.