Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. DTÖ’nün Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu Yayımlandı

DTÖ’nün Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu Yayımlandı

haber haber - - 2 dk okuma süresi
3 0

DTÖ, Mal Ticareti Barometresi’nde İyimser Ancak Dikkatli

Rapora Göre Mal Ticareti 2024’te Kademeli Olarak Toparlanmalı

DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü), Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, DTÖ Mal Ticareti Barometresi’nin 100,6 puanla temel değer olan 100 puanın biraz üzerinde olduğu belirtildi. Bu durum, mal ticaretinin 2024’ün ilk aylarında kademeli olarak toparlanmaya devam etmesi gerektiğini gösteriyor. Ancak raporda bölgesel çatışmalar ve jeopolitik gerilimler nedeniyle herhangi bir kazanımın kolayca raydan çıkabileceği uyarısında bulunuldu.

Dünya Mal Ticareti Hacminde Azalma

Raporda, dünya mal ticareti hacminin geçen yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,4, 2022 yılının aynı dönemine göre ise %2,5 azaldığı vurgulandı. 2023 Ocak-Ekim döneminde mal ticaretinin çoğunlukla sabit kaldığı ve üçüncü çeyrekte de yılın başından bu yana neredeyse hiç değişmediği kaydedildi. Bu durum, DTÖ’nün 2023 yılında mal ticaretinde %0,8 büyüme öngören son tahmininden daha olumsuz bir tabloyu ortaya koydu.

Otomobil Üretim ve Satış Endeksi İvme Kaybetti

Raporda, Barometre bileşenlerinin çoğunlukla nötr olduğuna işaret edilirken, ihracat siparişleri ve hava taşımacılığı göstergelerinin trendin biraz üzerinde yükseldiği ifade edildi. Konteyner taşımacılığı ve hammadde ticareti göstergelerinin ise trendin biraz altında kaldığı belirtildi. Öte yandan, raporda otomobil üretim ve satış endeksinin son dönemde ivme kaybetmesine rağmen trendin oldukça üzerinde seyrettiği vurgulandı.

Yüksek Belirsizlik Devam Ediyor

Geçen yıl ortalamanın altındaki mal ticareti büyümesinin 2024’te toparlanması beklenirken, aşağı yönlü risklerin yaygınlığı nedeniyle belirsizliğin yüksek olduğu vurgulandı. Barometrede 100’den büyük okumalar, trendin üzerinde büyümeyi işaret ederken, 100’ün altındaki okumalar ise trendin altındaki büyümeye işaret etmektedir. DTÖ Küresel Mal Ticareti Barometresi yılda 4 kez yayımlanmaktadır.

İlgili Yazılar