Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. DTÖ Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu Yayımlandı

DTÖ Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu Yayımlandı

haber haber - - 2 dk okuma süresi
3 0

DTÖ’nün Yayımladığı Rapora Göre Mal Ticareti Durumu

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), son Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, DTÖ Mal Ticareti Barometresi temel değeri olan 100 puanın biraz üzerinde, 100,6 puanla seyrediyor. Bu durum, mal ticaretinin 2024’ün ilk aylarında kademeli olarak toparlanmaya devam etmesi gerektiğini gösteriyor. Ancak raporda, bölgesel çatışmalar ve jeopolitik gerilimler nedeniyle herhangi bir kazancın kolayca tehlikeye girebileceği vurgulanıyor.

Geçen Yılın Değerlendirmesi ve Beklentiler

Raporda, dünya mal ticareti hacminin geçen yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 azaldığı, 2022 yılının aynı dönemine göre ise yüzde 2,5 azaldığı belirtiliyor. 2023 Ocak-Ekim döneminde ise mal ticaretinin genel olarak sabit kaldığı ve üçüncü çeyrekte neredeyse hiç değişmediği kaydediliyor. Bu durum, DTÖ’nün 2023 yılı için yüzde 0,8 büyüme öngören tahmininden daha olumsuz bir tabloyu ortaya koyuyor.

Endeks Değerlendirmesi ve Öngörüler

Barometre bileşenlerinin çoğunlukla nötr olduğu belirtilen raporda, otomobil üretim ve satış endeksinin son dönemde ivme kaybettiği ancak trendin oldukça üzerinde seyrettiği vurgulanıyor. Geçen yılın altında olan mal ticareti büyümesinin 2024’te toparlanması beklense de, belirsizliklerin yüksek olduğu ve aşağı yönlü risklerin hala mevcut olduğu ifade ediliyor.

DTÖ Küresel Mal Ticaret Barometresi, yılda dört kez yayımlanıyor ve 100 puanın üzerindeki okumalar, trendin üzerinde büyüme olacağını, 100 puanın altındaki okumalar ise trendin altındaki büyümeye işaret edeceğini gösteriyor.

İlgili Yazılar