USD49,97EUR56,04ALTIN6.343,15Istanbul16° Yağmurlu5:05İMSAK'AKALAN SÜRE
Ekonomi

Brent Petrol 95 Dolar Seviyesinde Duran Jeopolitik Gelişmeler Fiyatları Etkiliyor

Brent petrol 95 dolar civarında seyrederken, ABD’nin İran ile savaşa girmeme sinyalleri ve Hürmüz Boğazı’ndaki sevkiyatın devam ettiğine dair haberler fiyatları etkiliyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Brent Petrol 95 Dolar Seviyesinde Duran Jeopolitik Gelişmeler Fiyatları Etkiliyor

Brent petrolün varili, ABD yönetiminin İran ile ‘süresiz bir savaş’ niyetinde olmadığına dair açıklamaları ve Hürmüz Boğazı’ndan petrol sevkiyatının devam ettiğine ilişkin haber akışının jeopolitik risk endişeleriyle dengelenmesi sonucu 95 dolar seviyesinde yatay bir seyir izliyor.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Beyaz Saray’daki basın toplantısında İran konusundaki tüm seçeneklerin masada olduğunu ancak Tahran ile ‘süresiz bir savaş’ peşinde olmadıklarını belirtti. Vance, petrol fiyatlarındaki yüksek seyrin sorumlusu olarak gördüğü İran’ı, Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol tankerlerine ateş açmayı bırakması konusunda uyardı.

Vance, İran’a ticari gemilere yönelik saldırıları durdurması için baskı uyguladıklarını ve ABD’nin Hürmüz Boğazı’nı açık tutarak küresel bir enerji krizini önlediğini savundu. ABD’nin İran ile aktif müzakere yürütmediğini ve Başkan Donald Trump’ın sonraki adımlara ilişkin tüm seçenekleri değerlendirdiğini sözlerine ekledi. Bu durum, jeopolitik risklerin sürdüğüne işaret ederek düşüşü sınırlarken, savaş niyetinin olmaması ve saldırı sürecinin tamamlandığına dair açıklamalar arz kesintisi endişelerini hafifleterek fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu.

Hürmüz Boğazı’nda Sevkiyat Devam Ediyor ABD İddiaları

Hürmüz Boğazı’nda petrol sevkiyatının sürdüğüne dair haberler de fiyatlardaki düşüşü destekledi. CNN’in ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre, ABD güçleri Hürmüz Boğazı’ndan çatışmalar öncesi seviyelere yakın miktarlarda petrol sevkiyatını güvence altına aldı. Yetkililer, ABD ordusunun 18 milyon varil petrol taşıyan 40 ticari gemiye refakat ettiğini ve operasyonlarda yaklaşık 60 İran askeri hedefinin vurulduğunu belirtti.

Yetkililer, İran’a ait hava savunma sistemleri, radarlar ve deniz unsurlarının hedef alındığını öne sürerken, İran güçlerinin askeri kapasitelerini hızla yeniden oluşturabildiği ve bölgede ek saldırıların olabileceği kaydedildi. ABD Başkanı Donald Trump da daha önce Hürmüz Boğazı’nda kontrolü sağladıklarını ve İran’ın bir şey elde edemediğini ifade etmişti. Çatışmalar öncesinde boğazdan günlük ortalama yaklaşık 20 milyon varil petrol ürünü taşınıyordu.

Bu açıklamalara rağmen İran, Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye çalışan gemilere yönelik kısıtlamalarını sürdürüyor. İran,

Benzer Haberler

Tümü
Gram Altın Fiyatı 30 Ekim’de Düştü Çeyrek ve Cumhuriyet Altını Da Geriledi
Gram Altın Fiyatı 30 Ekim’de Düştü Çeyrek ve Cumhuriyet Altını Da Geriledi
Ticaret Bakanı Bolat Cumhuriyet’in 103. Yılında Türkiye’nin İhracat Başarısını Açıkladı
Ticaret Bakanı Bolat Cumhuriyet’in 103. Yılında Türkiye’nin İhracat Başarısını Açıkladı
Türkiye Turizm Geliri Hedefi 2027’de 70 Milyar Dolar
Türkiye Turizm Geliri Hedefi 2027’de 70 Milyar Dolar
Tera Portföy ve Pusula Portföy Faaliyetleri SPK Tarafından Durduruldu
Tera Portföy ve Pusula Portföy Faaliyetleri SPK Tarafından Durduruldu
Türkiye Slovakya Enerji İş Birliği Mutabakat Zaptı İmzaladı
Türkiye Slovakya Enerji İş Birliği Mutabakat Zaptı İmzaladı
Yerli Turistler Aile Ziyaretleri İçin 115,4 Milyar Lira Harcadı
Yerli Turistler Aile Ziyaretleri İçin 115,4 Milyar Lira Harcadı
Haberin Doğru Adresi - Haberport.gen.tr
Haber Port Güncel Son dakika haberleri

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları HABER PORT 'da saklıdır.