Çakmaktepe’nin Tarihi
Şanlıurfa’da yürütülen ‘Taş Tepeler’ projesi kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, Göbeklitepe’den daha eski olduğu düşünülen Çakmaktepe’de önemli buluntular ortaya çıkarıldı. Çakmaktepe’de yapılan kazılarda, Göbeklitepe’den 1000 yıl daha eski olduğu tahmin edilen bir yerleşim yeri keşfedildi.
Doç. Dr. Fatma Şahin’in Açıklamaları
Bölgede kazı çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Fatma Şahin, 2021 yılında başladıkları Çakmaktepe kazılarında, Göbeklitepe ve Karahantepe’nin atası sayılabilecek bir yapı bulduklarını belirtti. Çakmaktepe’de yaklaşık 16 metre çapında, ana kayaya oyularak yapılmış büyük bir yapıya rastlandı. Bu yapı içinde, yanmış hayvan başları bulundu. Şahin, henüz yapılan Karbon-14 testi olmamakla birlikte, bulunan yontma taş malzemelere dayanarak Çakmaktepe’deki yerleşimin milattan önce 10 binlere kadar uzandığını tahmin ettiklerini söyledi.
Özel ve Kamusal Yapılar
Çakmaktepe’de ‘özel’ ve ‘kamusal yapılar’ın keşfedildiğini belirten Şahin, Göbeklitepe’deki tapınak yapıları yerine burada daha farklı yapılarla karşılaştıklarını ifade etti. Kazılar sonucunda, terk edilirken gömülmüş bir yapı bulundu. Göbeklitepe’den farklı olarak, Çakmaktepe’deki yapıların tamamen yok edilerek bırakılmadığı gözlemlendi.
Kazı çalışmalarının ardından bulunan kalıntıların kış mevsiminde zarar görmemesi için naylon brandalarla koruma altına alındığı bildirildi. Çakmaktepe’deki keşifler, arkeologlar arasında heyecan yaratırken, insanlık tarihine ilişkin daha derinlemesine bilgilerin aydınlatılmasına katkı sağlayabilecek potansiyele sahip.