Çakmaktepe’de Saptanan Tarihi Kalıntılar
Şanlıurfa’da yürütülen “Taş Tepeler” projesi kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Göbeklitepe’den daha eski bir yerleşim yeri olduğu düşünülen Çakmaktepe’de önemli buluntular ortaya çıktı. 12 bin yıllık geçmişiyle tarihin sıfır noktası olarak anılan Göbeklitepe’den bin yıl daha eski olduğu tahmin edilen Çakmaktepe’de, arkeologlar tarafından heyecanla karşılanan kalıntılar bulundu.
Doç. Dr. Fatma Şahin’in Açıklamaları
Bölgede çalışmaları yürüten Doç. Dr. Fatma Şahin, 2021 yılında başladıkları kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çakmaktepe’de yapılan araştırmalar sonucunda, Göbeklitepe ve Karahantepe’nin atası olarak nitelendirilen bir yerleşim yeri keşfedildi. Burada, yaklaşık 16 metre çapında, ana kayaya oyularak yapılmış büyük bir yapı bulundu. Yapı içinde yanmış hayvan başlarına rastlanması, bölgede yaşamış avcı-toplayıcı toplulukların yaşantısına dair ipuçları verdi.
Özel ve Kamusal Yapılar
Çakmaktepe’de sadece konut niteliğindeki yapılara değil, aynı zamanda kamusal yapıların da bulunduğunu belirten Doç. Dr. Şahin, Göbeklitepe’deki tapınakları “özel” veya “kamusal yapı” olarak tanımladıklarını ifade etti. Kazılar sonucunda, terk edilmiş bir yapı bulunduğunu ve bu yapının Göbeklitepe’de olduğu gibi özenle terk edildiğini gözlemlediklerini aktardı.
Kazı çalışmalarının ardından kış şartlarından etkilenmemesi için kalıntıların naylon brandalarla koruma altına alındığı belirtildi. Çakmaktepe kazıları, insanlık tarihine ışık tutacak önemli bulguların gün yüzüne çıkmasını sağlayarak arkeoloji dünyasında heyecan yaratmaya devam ediyor.