İran’dan Trump’a Yanıt Hürmüz Boğazı Gerilimi Tırmanıyor

İran, ABD Başkanı Trump’ın Hürmüz Boğazı açıklamalarına sert yanıt verdi. Yetkililer, ‘ABD müdahalesi savaş ilanıdır’ diyerek bölge ülkelerini uyardı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
İran’dan Trump’a Yanıt Hürmüz Boğazı Gerilimi Tırmanıyor

İranlı yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’na ilişkin açıklamalarına sert tepki gösterdi. ABD’nin bölgeye müdahalesinin deniz ticaretini ve güvenliği tehlikeye attığı belirtilirken, İran’ın bu tür adımlara izin vermeyeceği vurgulandı.

ABD Başkanı Trump, Fox News’ta katıldığı bir programda, “Hürmüz Boğazı’nı elimizde tutacağız. Muhtemelen biz yöneteceğiz. Boğazın gardiyanları olacağız.” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamalara yanıt veren İranlı yetkililer, Trump’ın bu söylemlerini bir savaş ilanı olarak değerlendirdi.

İran’dan Sert Uyarılar Geldi

İranlı yetkililer, ABD’nin Hürmüz Boğazı’na müdahale etme girişimlerinin bölge güvenliğini ve deniz ticaretini ciddi şekilde tehlikeye attığını belirtti. Yapılan açıklamalarda, “Daha önce yapılan uyarılarda olduğu gibi, ABD’nin Hürmüz Boğazı’na müdahale etmesine hiçbir şekilde izin vermiyoruz ve vermeyeceğiz.” denildi. Bu ifadeler, İran’ın boğazdaki varlığına yönelik her türlü dış müdahaleye karşı kararlı duruşunu ortaya koydu.

İran Silahlı Kuvvetleri’nin izni olmadan ve İran’ın belirlediği rotayı kullanmadan boğazdan geçiş yapmak isteyen gemilere müdahale edileceği uyarısı yapıldı. Yetkililer, “İran Ordusu ile Devrim Muhafızları’nın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği operasyonlar bunun açık kanıtıdır.” diyerek bu müdahalelerin gerçekleştiğini ifade etti.

Bölge Ülkelerine Savaş Riski Uyarısı

Bölge ülkeleri de yapılan açıklamalarda uyarıldı. ABD saldırılarına lojistik destek veren ülkelerin savaş ilanı olarak değerlendirileceği ve bunun bölgede savaşın yayılmasına yol açacağı belirtildi. Bu durumun tüm bölge ülkelerini olumsuz etkileyeceği vurgulandı. Bölgedeki güvensizliğin kaynağının ABD ve işbirliği yapan ülkeler olduğu öne sürülürken, ABD ile işbirliğinin savaş riskini artırdığına dikkat çekildi.

Bu gelişmelerin ardından Yemen, ikinci bir emre kadar tüm havalimanlarını uçuşa kapattı. Bu karar, bölgedeki artan tansiyonun bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Benzer Haberler
Trump İran’a Saldırı İçin Pentagon’a Talimat Verdi
Trump İran’a Saldırı İçin Pentagon’a Talimat Verdi
Trump, Rusya ile Milyonlarca Ton Dizel Yakıt Anlaşmasını Duyurdu
Trump, Rusya ile Milyonlarca Ton Dizel Yakıt Anlaşmasını Duyurdu
Almanya Başbakanı Merz Kiev’e Giderek Ukrayna’ya Destek Mesajı Verdi
Almanya Başbakanı Merz Kiev’e Giderek Ukrayna’ya Destek Mesajı Verdi
Rusya’dan Kiev Uyarısı Yabancıları Ölümcül Tehlikeye Karşı İkaz Etti
Rusya’dan Kiev Uyarısı Yabancıları Ölümcül Tehlikeye Karşı İkaz Etti
Bermuda’dan Boston’a Giden 6 Kişilik Uçakla İrtibat Kesildi Arama Kurtarma Başladı
Bermuda’dan Boston’a Giden 6 Kişilik Uçakla İrtibat Kesildi Arama Kurtarma Başladı
ABD İsrail’e Ek Asker ve Uçak Gönderiyor Orta Doğu’da Yığınak Yapıyor
ABD İsrail’e Ek Asker ve Uçak Gönderiyor Orta Doğu’da Yığınak Yapıyor
Haberin Doğru Adresi - Haberport.gen.tr
Haber Port Güncel Son dakika haberleri

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları HABER PORT 'da saklıdır.