Trabzon Haber basını ve Trabzonspor
Trabzonspor, şampiyonluklar kazanmasına rağmen haberlerde yeteri kadar yer almıyordu. Ülke genelinde yayın yapan haber gazeteleri, Trabzonspor’un başarılarını kıskanırcasına sayfalarını adeta kapatmıştı.
Gazeteler, İstanbul’dan yönetildiği için daha çok Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş haberleriyle dolduruluyordu. Trabzonspor şampiyon olmasına, kupalar kazanmasına rağmen gazetelerde çok az yer alıyordu, o da iç sayfalarda.
Şampiyonluğu ilk defa Anadolu’ya çıkarmış bir takım medyada bu denli az yer almamalıydı. Bu durum Şamil Ekinci’nin canını sıkıyordu. Şamil Ekinci o kadar seviyordu ki Trabzonspor’u, ona yapılan haksızlıklar karşısında kahroluyordu. Bu sorunu aşmak için yerel gazete kurma kararı aldı.
En yakın arkadaşı Utku Bozoğlu ile birlikte 1979 yılında Trabzon’da ilk ofset gazetesi olan Karadeniz gazetesini kurdu. Gazetenin künyesinde sahibi bölümünde Şamil Ekinci ile Utku Bozoğlu ismi yer aldı. Şamil Ekinci gazeteyi neden kurduklarını anlatırken şunları söyledi:
“Gazeteyi kurmamızın en büyük sebebi hiç kuşku yok ki Trabzonspor’dur. Şampiyonluklar kazanıyorduk, kupalar kazanıyorduk, İstanbul takımlarını farklı yeniyorduk ama gazetelerde bize yer verilmiyordu veya çok az iç sayfalarda veriliyordu.
Trabzonspor’un hakkı yeniyordu. Sesimizi bütün Türkiye’ye duyuramıyorduk. Bu bizim için önemli ve büyük bir eksiklikti. Bu eksikliği gidermek için Karadeniz gazetesini kurmaya karar verdik, Çok da faydalı olduğunu sonraki yıllarda gördük.
Karadeniz Trabzon haber gazetesi gerek o yıllarda, gerekse de daha sonraki yıllarda Trabzonspor’un hak arayışı için çok önemli görev yapmıştır. Daha sonra başka yerel gazetelerin kurulmasına da öncülük etmiştir.
Şu an Trabzon yerel haber basını açısından son derece güçlü ise, bunu öncelikli olarak bizim kurduğumuz Karadeniz gazetesine borçludur.”
Karadeniz gazetesinin ilk yazı işleri müdürü Ömer Olcay, gazetenin kuruluşunu şöyle anlattı:
“Yıl 1979.. Şamil Ekinci —Utku Bozoğlu —Naci Özkan önderliğinde kurulan Karadeniz Matbaacılık A.Ş.’nin bünyesinde çıkarılacak olan Karadeniz gazetesinin hazırlık çalışmaları için görev almam istendi.Şirkete hisse alarak ortak oldum.
Trabzon gazeteleri
Trabzon’da ofset tekniği ile basılan gazete yoktu. Bu nedenle Ankara” da Günaydın tesislerinde teknik çalışmalara katıldım. Trabzon’a döndüğümde yayın için düğmeye basmadan önce prova çalışmaları yaptık. 16 Ocak 1979 yılında 6 sayfa ve haftalık olarak yayına başladık. Gazetenin jeneriğinde imtiyaz sahibi M.Şamil Ekinci-Utku Bozoğlu, müessese müdürü M.Naci Özkan, Yazı İşleri Müdürü olarak bendeniz Ömer Olcay yer aldı.
1980 İhtilali ile birlikte Hürriyet gazetesi kuruluşumuzdan hisse alarak günlük yayın için düğmeye bastık. Hürriyeti temsilen Yalçın Kamacıoğlu yayın müdürü olarak görev aldı. Günlük ve renkli gazetecilik bölgesel olarak Samsun-Artvin Gümüşhane sınırları içinde büyük ilgi gördü. Trajımız büyük ölçüde arttı.
Karadeniz gazetesi bölgede önemli bir konuma geldi. Trabzon’un tüm gazetecileri artık daha hür ve saygın bir konuma gelmişlerdi. Bugün Trabzon’da yayın hayatına Mehmet Ali Yılmaz ile devam eden Karadeniz gazetesinin 36 yıldır yaşaması beni çok mutlu etmiştir… Trabzon’da yayın hayatını sürdüren gazeteler, hiç unutulmamalıdır ki öncüleri “Karadeniz” gazetesi olmuştur.
Trabzonspor Başkanlığı ile efsaneleşen M. Şamil Ekinci’nin gazetecilik alanındaki hamlesi ile Trabzon’a önemli katkıları olmuştur. Trabzonlu olmamasına rağmen yaptığı hizmetleri unutulmayacaktır, unutulmamalıdır. Bir vefa örneği olarak heykeli dikilmeli ve bir caddeye ismi verilmelidir..”