Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Toplu ulaşıma zam

Toplu ulaşıma zam

haber haber - - 4 dk okuma süresi
8 0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında bugün bir kez daha toplandı. İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın başkanlık ettiği toplantıda, toplu ulaşım ücret tarifelerinin düzenlenmesi görüşüldü. Bir tartışmaları süren toplu ulaşıma zam talebi sonuçlandı. İstanbul’da toplu ulaşım fiyatlarına yüzde 40 zam yapıldı.

Bugün yapılan toplantıda belirlenen fiyatlar 9 Nisan Cumartesi gününden itibaren geçerli olacak. Buna göre: Tam elektronik bilet ücreti 5,48 liradan 7,67 lira, aylık tam abonman 460 liradan 602 liraya, öğrenci aylık abonmanı 78 liradan 109 liraya yükseldi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul’da toplu ulaşıma yapılan zamla ilgili yapılan açıklamada, “Ulaşım ücretlerini sembolik değerlere düşüreceğini söyleyen İBB, şimdi fahiş zamları savunmuştur” denildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İBB’nin toplu ulaşım zamlarını yüzde 50 oranında ‘fahiş’ zam yapılması için teklif verdiğini belirttiği açıklamasında, “Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğümüz temsilcisi ile birlikte UKOME Kurulu üyelerinin çoğunluğunun oylarıyla bahse konu zam teklifleri yüksek bulunarak reddedilmiştir” denildi.

Açıklamada bugün gerçekleştirilen UKOME toplantısında ise İBB tarafından tüm toplu ulaşım modlarına yüzde 40 oranında zam yapılmasının teklif edildiği belirtilerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız temsilcilerinin ise ‘Teklifin yüzde 32 oranında zam yapılması şeklinde değiştirilerek kabulü oyunu kullanıyorum’ şerhi düştüğü vurgulandı. Bu şerhe rağmen, yüzde 40 oranında zam yapılmasını sağlayan UKOME kararı alındığı belirtilen açıklamada, “Dün yüzde 50 zamda direnen İBB, bugün yüzde 40 zamma razı olmuştur.

Öte yandan İSKİ, suya kademe ve kullanım türlerine göre yüzde 68.34 ile yüzde 90 arasında değişen oranlarda zam talebinde bulundu. Buna göre İstanbul’un yüzde 86’sının kullandığı 0-15 metreküplük kullanıma yüzde 68.34 zam talep edildi. İSKİ’nin talebi üzerine İBB Meclisi bugün olağanüstü toplantı. Saraçhane’deki belediye binasında Meclis 1. Başkan Vekili Zeynel Abidin Okul tarafından açılan oturuma, İSKİ Başkanı Rauf Mermutlu ve AK Parti Meclis Üyesi Mehmet Selim Bilmen konuştu. Mermutlu konuşmasında tarifelerinin değişmediğini belirtip, zam taleplerini yeniden dile getirdi. Mermutlu’nun açıklamasının ardından AK Parti meclis üyesi Mehmet Selim Bilmen, söz hakkı aldı. Bilmen, konuşmasında İSKİ’nin rakamları abarttığını ifade ederek, zam talebinin revize edilmesini ve yeniden görüşülmesini istedi. Bilmen, “İSKİ’ye 10 milyar 364 milyonluk bütçeye yine yüzde 30’luk ilave artışla 12 milyar 600 milyonluk bir bütçenin yeterli olacağını yani İSKİ’nin sağlıklı bir mali yapıyla, hizmetleri devam ettirebileceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede biz bu maliyetlerin kaba bir tabirle şişirme olduğunu düşünüyoruz. Düşünmekten öte gözümüzün önünde her şey görünüyor zaten. Yapılan ihale ile buradaki fiyatlar birbirine uymuyor. Eğer kabul ederlerse oturuma bir ara verelim, bu sırada teklif revize edilsin. Oturup müzakere edelim” dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir