Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Tekstil Dokuma Tarihi

Tekstil Dokuma Tarihi

haber haber - - 4 dk okuma süresi
69 0

Tekstil Dokuma Tarihi

Her şeyin nasıl başladığını öğrenin

Tekstil kelime anlamı olarak ‘dokunmuş olan’ demektir. Latince dokumak anlamına gelen texere kelimesinden türemiştir. Bildiğiniz gibi tekstil yıllar içinde hızla gelişti. Her şeyin nasıl başladığını öğrenmek için daha fazlasını okuyun.

 Herşey nasıl başladı

Eğirme ve dokumacılığın gelişimi, eski Mısır’da MÖ 3400 yıllarında M.Ö. Başlangıçta dokuma için kullanılan alet dokuma tezgâhıydı. 2600 M.Ö. daha sonra, ipek Çin’de eğrildi ve ipek olarak dokundu. Daha sonra Roma döneminde Avrupa nüfusu yün ve keten giyiyordu.

Tekstil ev endüstrisi

Tekstil, önceleri ev sanayisinin bir ürünüydü. İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılamak için tekstil ürünleri ürettiler. Üretim kendi ihtiyaçlarını aştığında, tekstil ürünleri başka mallar için alınıp satıldı.

Orta Çağ’da çuha popüler hale geldi ve çuha endüstrisi özellikle kuzey Fransa, Flanders ve Hollanda’da kümelendi. Çuha, aşınmaz, su ve kir bırakmaz ve az bakım gerektirirken uzun ömürlüdür.

Tekstil üretiminin sanayileşmesi

Çuha üretimi ilk olarak Leiden, Hollanda’da sanayileşmiştir. Evde çalışmaktan pazara yönelik üretim ve mekanizasyona geçiş gerçekleşti. Uçan mekik ve eğirme makinesi gibi icatlar, Birleşik Krallık’ta ucuz seri üretimi mümkün kıldı.

Mekanik tahrikli dokuma tezgahı (buhar motoru) sayesinde 1780 civarında tekstil daha ucuza ve çok daha büyük miktarlarda üretilebildi. Nüfus katlanarak arttığı için bu gerekliydi. Sanayi Devrimi sırasında çeşitli teknolojik icatlar, işçinin süreçte farklı rol oynamasına yol açtı. Dokuma süreci bir işleme endüstrisine dönüştü.

19. yüzyılın sonunda ilk sentetik lifler yapıldı ve 20. yüzyılda naylon ve daha sonra örneğin polyesterin keşfi izledi.

Tekstil bileşimi

Tekstil, filamentler veya liflerden oluşur. Filament sentetik bir elyaftır. Sentetik lifler, şuruplu bir sıvının, memeciklerden yüksek basınç altında püskürtülmesiyle oluşturulur. Bu yöntemle üretime hazır sonsuz iplikler oluşturulur.

Lifler kısa, bükülmüş liflerden oluşur. Bu lifler bükülerek iplik haline getirildiğinde üretime hazır hale gelirler.

Bu iki tekstil türü sayesinde hammaddeleri şu şekilde ayırabiliriz:

Doğal materyaller; pamuk, keten, yün, ipek gibi.

Sentetik materyaller; polyester gibi.

Tekstil yapmak için ipliklere veya filamentlere ihtiyacınız var. Kumaş, örülerek veya dokunarak işlenir, böylece bir kumaş oluşur. Bu kumaş tekstil ürünleri haline getirilir.

Günümüzde tekstil

Bu günlerde sentetik lifler hala icat ediliyor. Bu nedenle dayanıklılık da daha önemli bir faktör haline geliyor. Bununla birlikte, tekstil ürünlerinin büyük çoğunluğu doğal malzemelerden yapılmaya devam etmektedir. Pamuklu gömlek, tekstil dünyasının vazgeçilmez bir özelliği haline geldi. Doğal tekstil ürünleri insan sağlığına daha uygundur.

Bu makale , Kumaş serim makinası , pastal serim makinası, tela pres makinası , kumaş kontrol makinaları imalatı konusunda uzmanlaşmış konfeksiyon makineları imalatçısı Sankon Makine  tarafından sağlanmıştır

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir