Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan Açıklamalar
TBMM Genel Kurulu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri, Tarım ve Orman bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri kabul edildi. Bakanlık bütçeleri üzerinde yapılan konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2008’deki sosyal güvenlik reformu öncesinde kadınların doğum borçlanma hakkı bulunmadığını hatırlatarak, 2008 yılında sigorta başlangıcından sonra her bir çocuk için 2 yıla kadar borçlanma hakkı verildiğini belirtti. Bu hakkın 2014 yılında 3 çocuğa çıkarıldığını ve kadınlar için emeklilikte 6 yıla kadar prim ödeme gün sayısı avantajı sağlandığını vurguladı.
İŞKUR’un Kapasitesi ve Faaliyetleri
Bakan Işıkhan, İŞKUR’un 81 ilde toplamda 160 birim ve 4 bin 800’ü iş ve meslek danışmanı olmak üzere yaklaşık 10 bin personelle hizmet verdiğini ifade etti. Günlük 8 bin başvuru aldıklarını belirten Işıkhan, 670 binden fazla iş yerini ziyaret ettiklerini ve yıllık ortalama 1,2 milyon kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini söyledi. İŞKUR hizmetlerini dijital ortamlara aktardıklarını ve mobil uygulamalarını erişilebilir hale getirdiklerini açıkladı.
Kayıt Dışı İstihdam ve Sağlık Harcamaları
Bakan Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan fiyat güncellemeleriyle ilgili detayları paylaştı. Ayrıca, kayıt dışı istihdamla mücadelede ciddi adımlar attıklarını ve son 3 yılda 417 bin 629 iş yerini ve 3 milyon 329 bin 761 çalışanı denetlediklerini belirtti. Kayıt dışı faaliyet gösteren iş yerlerine 4,3 milyar lira ceza uygulandığını ifade etti. Bakan, bu önlemlerin kayıtlı istihdamı desteklediğini vurguladı.
Bakan Işıkhan, iş gücüne katılımı artırmak ve istihdamı desteklemek adına teşviklerin ve desteklerin çeşitlendirilerek uygulanmaya devam edileceğini belirtti.