Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Dünyası
  4. »
  5. Sudan BM Güvenlik Konseyi’ne BAE Şikayeti

Sudan BM Güvenlik Konseyi’ne BAE Şikayeti

haber haber - - 2 dk okuma süresi
13 0

Sudan, BM Güvenlik Konseyi’ne BAE Şikayetinde Bulundu

Sudan Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi’nin, paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK) “çok yönlü sponsorluk” iddiasıyla Sudan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) karşı şikayetini ele almak üzere toplantı düzenledi.

İngiltere ve Sudan Arasındaki Gerilim

Bakanlığın açıklamasında İngiltere’nin BAE ile olan ticari çıkarları nedeniyle Sudan’ın sorunlarını ele almaktan kaçındığı ve Sudan’ın işlerine müdahale ettiği belirtildi. İngiliz hükümeti, HDK ile gizli toplantılar yapmakla suçlanarak terör gruplarına destek vermekle suçlandı.

Silah Ambargosuna Uyma Çağrısı

BM Güvenlik Konseyi’nin Sudan’a yaptığı çağrıda, HDK’nin El-Faşer çevresindeki saldırıları durdurması ve Darfur’a uygulanan silah ambargosuna uyması istendi. Konsey üyeleri, Sudan ordusu ile HDK arasında müzakerelerin yeniden başlaması ve insani yardıma engelsiz erişimin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Sudan’daki Savaşın Son Durumu

Sudan’da devam eden savaş, 30 yıllık Beşir iktidarının devrilmesinin ardından yaşanan halk ayaklanmasıyla başladı. Ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi devam ederken, BM verilerine göre 15 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 8,5 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla insan insani yardıma muhtaç durumda.

İlgili Yazılar