Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Son 1200 yılın en kötü kuraklığı

Son 1200 yılın en kötü kuraklığı

haber haber - - 2 dk okuma süresi
2 0

Son 12 yüzyıldaki su mevcudiyeti ve toprak nemindeki değişimleri inceleyen yeni bir araştırmaya göre, güneybatı Amerika Birleşik Devletleri’ni son 22 yıldır etkisi altına alan mega kuraklık, MS 800’den bu yana en kötüsü.

Son on yılda, Kaliforniya ve ABD’nin diğer batı eyaletleri ciddi su kıtlıkları ve su kullanımında periyodik kısıtlamalar yaşadı. Ara sıra yaşanan yoğun kar yağışı veya yağmur bunu telafi etmeye yetmedi.

2021 yılı Amerika’nın güneybatısı için özellikle kurak geçti. ABD Kuraklık Takibine göre, 10 Şubat itibarıyla batı ABD’nin yüzde 95’i kuraklık koşullarına sahipti. Geçen yaz, Kuzey Amerika’nın en büyük rezervuarlarından ikisi -Mead ve Powell Gölü- bir yüzyıldan fazla bir süre içinde kaydedilen en düşük seviyelerine ulaştı.

Bulgulara göre, mevcut kuraklığın birkaç yıldan daha uzun süre devam etme ihtimali yüksek. 1200 yıl öncesine dayanan toprak nemi kayıtlarına dayanan simülasyonları yürüten araştırmacılar, kuraklığın 2022’ye kadar uzayacağına dair yüzde 94’lük bir şans hesapladılar. On yılın sonuna kadar sürmesi şansı ise yüzde 75 civarında.

Ağaç halkası analizi, Rocky Dağları’nın batısındaki güney Montana’dan kuzey Meksika’ya kadar olan bölgenin, 800 ile 1600 yılları arasında mega kuraklıklardan defalarca etkilendiğini gösteriyor. Daha önceki araştırmalar, 2000-2018 döneminin muhtemelen 800 yıldan bu yana en kötü ikinci kuraklık olduğunu ortaya koymuştu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir