Şermin Yaşar’ın Kelime Müzesi ve Anne Müzesi
Şermin Yaşar, 26 Eylül 2022’de “Türk diline bir vefa borcu” olarak Kelime Müzesi’ni kurdu. Dil Bayramı’nda açılan müze, Türkçe’nin söz varlığının eşsiz zenginliğini kelimelerin sanatla, görsel tasarımla, duyguyla bir araya geldiği sergiler ve enstalasyonlar üzerinden deneyimleme imkanı sunuyor. Bir yılda yaklaşık 200 bin kişi Kelime Müzesi’ni ziyaret etti.
Şermin Yaşar, kelimelerin ardından sıra “Anne Müzesi”‘ni açmaya gelmişti. Türkiye’de ve dünyada ilk olan bu müze, Anadolu’da ve dünyada anneliği anlatan, tarihten ve bugünden çeşitli örneklerle anne ve çocuk olmayı tüm duygularıyla yaşatan bir konsepti benimsiyor.
Antika Bebek Koleksiyonu ve Atatürk’e Ait Eşyalar
Anne Müzesi‘nde, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından sanatçılara, çağdaş sanatçılardan eserlere kadar geniş bir koleksiyon sunuluyor. Ayrıca tüm dünyadan annelik madalyalarının örnekleri de sergileniyor. Müzede, 50’den fazla ülkenin yerel kıyafetlerini yansıtan antika bebekler ve bu ülkelerde anne kelimelerinin karşılığı da yer alıyor.
Mustafa Kemal Atatürk‘e ait bebeklik zıbını ve başlığı da Anne Müzesi‘nde sergileniyor. Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım ile ilgili özel bir bölüm de müzede yer alıyor.
Şermin Yaşar’ın Annelik ve Kültüre Katkısı
Şermin Yaşar, annelik konusunu hayatının merkezine alan bir isim. Berlin’de doğan ve Türkiye’ye dönen Yaşar, çocuklarıyla beraber anneliği yaşamın odağına aldı. Sosyal medyada annelik deneyimlerini paylaşan Yaşar, “Oyuncu Anne” adlı kitabıyla annelere ilham olmaya devam ediyor.
Yaşar’ın yarattığı Anne Müzesi, Türk kültürüne ve diline vefa borcunun bir yansıması olarak önemli bir müze haline gelmiştir. Misafirlerini sıcak bir anne evi atmosferiyle karşılayan müze, annelik temasını sanat ve kültürle buluşturarak ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunmaktadır.