İspanya’nın Sebte kenti düzensiz göçmen akınıyla boğuşuyor. Belediye Başkanı Vivas, ‘ulusal acil durum’ çağrısı yaparak kapasite aşıldığını duyurdu.
İspanya’nın Kuzey Afrika’daki özerk toprakları Sebte, düzensiz göçmen akınıyla karşı karşıya kaldı. Sebte Belediye Başkanı Juan Jesus Vivas, kentteki kabul tesislerinin kapasitesinin aşıldığını ve yüzlerce göçmenin barınma imkanı bulamadığını duyurdu.
Vivas, Madrid yönetiminden durumu ele almak üzere ‘ulusal acil durum’ ilan etmesini ve koordineli bir müdahale planı oluşturmasını talep etti. Belediye Başkanı, şehrin ‘mutlak bir insani ve sosyal acil durumla’ yüzleştiğini belirtti.
Son bir hafta içinde yaklaşık bin 500 göçmenin Fas üzerinden Sebte’ye ulaştığını açıklayan Vivas, günlük girişlerin yaklaşık 300’e ulaştığını kaydetti. Çoğu göçmenin Fas’tan yüzerek sınırı geçtiği aktarıldı. Bu durumun Mayıs 2021’deki göç krizini aratabileceği uyarısında bulunuldu.
Vivas ayrıca, son aylarda denizde 60 cesedin bulunduğunu ve daha etkin sınır kontrollerinin ölüm vakalarını azaltabileceğini vurguladı. İspanya’nın mevcut göçmenlik yasalarında değişiklik yapılması ve Yüksek Mahkeme kararlarıyla ortaya çıkan yasal boşlukların doldurulması gerektiğini dile getirdi.
İspanya İçişleri Bakanlığı, Fas’ın düzensiz göçü engelleme çabalarında iş birliği yaptığını bildirdi. İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska’nın durumu değerlendirmek üzere yarın Sebte’ye seyahat etmesi bekleniyor.
Avrupa Birliği’nin Afrika ile tek kara sınırını oluşturan Sebte ve Melilla, yasa dışı yollarla Avrupa’ya ulaşmak isteyen Afrikalı göçmenler için önemli geçiş noktaları arasında yer alıyor. 2021’deki benzer bir krizde, kısa sürede 10 bin göçmen bölgeye akın etmişti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]