Psikolog ve Aile Danışmanı Ecem Aygün Ercan’dan Ebeveyn Danışmanlığı ve ebeveynlere tavsiyeler
Sosyal medyada yayınladığı kısa kısa psikolojik ve davranış tavsiyeleri ile büyük takipçi kitlesine ulaşan, online ve bire bir eğitimler ile destek sağlayan Psikolog ve Aile Danışmanı Ecem Aygün Ercan, OGÜNhaber’in sorularını yanıtladı.
2013 yılında İngilizce Psikoloji’yi bitirdikten sonra bir süre farklı alanda çalışıp, sonra tamamen Psikoloji alanına dönerek çeşitli Psiko-eğitimler vermeye ve psikolojik danışmanlık süreçleri yürütmeye başlayan Ecem Aygün Ercan, ömür boyu gelişim inancına bağlı kalarak sık sık alanla ilgili yeni eğitimlere, seminerlere katılmaya devam ediyor.
Aile/Ebeveyn Danışmanlığı dışında Beden Dili Eğitimi, Özgeçmiş Mentorluğu Eğitimi, Mülakat Süreci Eğitimi, Mail Kültürü Eğitimi, Etkin İletişimde İpuçları Eğitimi, Yalan Yakalama Eğitimi, Duygusal Yeme Eğitimi gibi birçok alanda da uzmanlaşarak eğitim veren Ecem Aygün Ercan ile bizde OGÜNhaber olarak değerli okuyucularımız için yol gösterebilecek bir röportaj yaptık.
Ecem Aygün Ercan kimdir?
Psikolog ve Aile Danışmanı olarak hizmet veriyorum. Sosyal medya paylaşımlarım daha çok çocuk üzerine diye çocuk çalışıyorum sanıyorlar ancak yetişkin ve ergen çalışıyorum. Ebeveyn danışmanlığına çok çok önem veriyorum. Bu kapsamda yetişkin ve ergen bireylerle gerçekleştirdiğim birebir danışmanlık süreçleri dışında ebeveyn olmakla ilgili paylaşımlarda yaparak bu alandaki farkındalığı arttırmaya çalışıyorum.
Yazdıklarımdan da anlaşılacağı üzere aile ve çift danışmanlığı da veriyorum.
Aslında en çok dikkat çektiğiniz alan da bu farkındalık paylaşımları sanırım, değil mi?
Evet, en çok bu konuda gelen oluyor. Yetişkin danışmanlığı da çok. Benim ağırlıklı danışan profilim beyaz yakalı kişiler veya aileler oluyor genelde. Tabi bu paylaşımlar üzerinden bana ulaşan çok kişi oluyor. Bazen kitaplar, basit öneriler yönlendiriyorum bazen de danışmanlık sürecinin daha iyi gelebileceğini söylüyorum. Seçim her zaman danışanın.
Ebeveynlerde en çok hatalı gördüğünüz şey nedir?
Açıkçası bunları sosyal medyada uzun uzun anlatıyorum. Instagramda @psikologecemaygunercan olarak bana ulaşabilirler. Diğer mecralarda da varım. Ayrıca bütün eğitim ve danışmanlık detaylarına iletismek.com adresinden ulaşabilirler.
Fakat temelde en çok dikkatimi çekenler ağlamalar ile başa çıkamama, hep başka şeyleri suçlamayı öğretme ve çocuğun kendine yetebilmesine engel olma.
Bunlar tabii istemeden ve farkında olmadan yapılan davranışlar. Ancak bilinçlenebilecek ve iyileştirilebilecek süreçler.
Nerelerde ve hangi eğitimleri veriyorsunuz?
İTÜ, Hacettepe gibi pek çok üniversite ile farklı konularda eğitim gerçekleştirdim. En son ‘Çocuklarla İletişimde Beden Dili’ eğitimimin mini bir versiyonu ile Aydın Üniversitesi’ndeki Farkındalık Konferansı’ndaydım. Dernek olarak da en son Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile bir etkinlik gerçekleştirdik.
Bunun dışında zaman zaman her ekonomik düzeyden ebeveynlere de ulaşabilmek adına ücretsiz eğitimler düzenliyorum ve bunları sosyal medyada paylaşıyorum.
Ayrıca yukarıda belirttiğim web site üzerinden verdiğim eğitimlere ve eğitimlerin içeriklerine ulaşabilirsiniz.
Ek olarak anlaşmalı olduğum bazı firmalar üzerinden de eğitimlerime ulaşabilirler.
Yeni ebeveyn olacak kişilere önereceğiniz 3 kitabı sorsam, ne dersiniz?
Aletha Solter – Bilinçli Bebek
Hal Edward Runkel – Bağırmayan Anne Baba Olmak
Doğan Cüceloğlu – Geliştiren Anne Baba
Aile dizimi hakkında ne düşünüyorsunuz?
(Gülüyor) Aile dizimini popülerleştiren kitapta (‘Seninle Başlamadı’) belirtilenlerin çoğu bizim duyabileceğimiz ve üstlenebileceğimiz travmalar.
Yeni ve spiritüel bir şey yaratılmak istendi gibi geliyor. İşe de yarayabilir tabiiki çünkü inanç iyileşmenin temelini oluşturur.
Yani anneannem köpek tarafından çok kötü ısırıldıysa, ben bunu hatırlamasam bile çok küçükken bir şekilde duyduysam tabii ki köpekle ilgili bir fobi geliştirebilirim. Aile dizimi ile alakalı olduğunu değil tamamen öğrenilmiş bir durum olduğunu düşünüyorum. Bence burada tartışacağımız konu neden bireyin bunu hayatına aldığı olmalı. Neden kardeşinin değil de onun bu konu ile ilgili bir travması var?
Ayrıca soy ağaçlarımız geniş; travma ya da fobi olarak geliştirdiğimiz durumları ailelerimizde bulmak çok zor değil diye düşünüyorum.
Bence soy ve soyunu keşfetme bizlere çok büyülü geliyor. E-devlet üzerinden de ilk soy ağacı indirme opsiyonu çıktığında hatırlarsanız bütün sistemler kitlenmişti. Herkes çılgınlar gibi soy ağacını indirmeye çalışıyordu. Herkes aslen nereli olduğu ile ilgili binlerce yorum yaptı.
Burada da soyumuzla ilgili bir şeyler keşfetmenin kişiye büyülü geldiğine ve yeni bir kapı açtığına bu yüzden de kısa vadede farklılık yaratabildiğine inanıyorum.
Benim burada üzüldüğüm nokta kişinin kendi travması ile ilgilenmesinden çok bunun bağlı olduğu kişinin travması ile ilgilenmeye başlaması.
Size ulaşmak isteyenler nasıl ulaşabilirler?
Neredeyse bütün sosyal medya kanallarında varım. En çok Instagram’ı aktif kullanıyorum. Daha önceden de belirttiğim gibi Instagram üzerinden @psikologecemaygunercan, Facebook ve linkedin üzerinden @iletismek, web sitesi olarak da www.iletismek.com üzerinden bana ulaşabilirler.
Eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mı?
Var aslında. Her geçen gün psikoloji bilimine merak duyan kişi sayısı artıyor ve maalesef internette bu alanda çok yanlış ve içi boş eğitimler var. Çevrimiçi Terapi’nin bu anlamda yürüttüğü ve içinde yer aldığım bir proje var.
Psikoloji bilimi ile ilgili doğru bilgiler öğrenmek, etrafınızdaki kişileri daha iyi anlamak bir gün kendinizi daha iyi tanımak, bilim ışığında bakış açınızı değiştirmek ve daha pek çok kazanım için Çevrimiçi Terapi’nin ‘Psikoloji Okur Yazarlığı’ eğitimine hepinizi öneriyorum.
‘Aşk nedir?’den tutun, dizi analizlerine kadar oldukça geniş bir içeriğe sahip ve gerçekten alanında çok çok iyi eğitimciler mevcut.
Bu eğitim sonunda mevcut bakış açınız çok büyük ölçüde değişecek.
Mutlaka göz atın derim.
Bunlar dışında da bana ulaşmak isteyen, soru sormak isteyen herkes yukarıda belirttiğim iletişim kanallarından bana ulaşabilirler.