Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Piyasalarda son durum

Piyasalarda son durum

haber haber - - 3 dk okuma süresi
9 0

Dolar/TL bir aydan uzun süredir 13.5 etrafında oldukça dar bir bantta yatay seyrini sürdürürken bugün AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık edeceği Kabine Toplantısı takip ediliyor.

Enflasyonla mücadele kapsamında temel gıdada KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi ardından fiyatlardaki değişim takip edilirken indirimler sağlık, eğitim ve 150m2 üzeri konutta da planlandığı medyada yer aldı.

Kabine Toplantısı’nda son dönemde doğalgaz ve bazı gruplar için yüzde 100 artan elektrik fiyatlarına ilişkin yeni bir adım gelip gelmeyeceği de piyasalarda takip ediliyor.

Ekonomistler, enflasyona 150 baz puan pozitif katkı beklerken Erdoğan’ın çağrısı üzerine indirimin daha yüksek oranda uygulanması halinde pozitif etkinin artması mümkün. KDV gelirlerinde ise dün başlayan indirimle 25-35 milyar TL bütçe maliyeti olması bekleniyor. Ancak yüzde 100’e yaklaşan üretici enflasyonu nedeniyle indirimlerin kalıcılığı soru işareti.

TCMB kurumsal mevduatın 50 milyar dolarının KKM’ye geçebileceğini öngördüğünü geçen hafta açıklamıştı. Piyasalar KKM kullanımının ne kadar yoğun olacağını dövizde arz talep dengesi için takip ediyor.

Ekonomi yönetimi kurda görülen seyri istikrarlı olarak niteliyor ve kurda yatay seyrin devamı konusunda soru işareti olmadığını belirtiyor. Nebati, “Kura müdahale edilmesi gerekirse ediyoruz ama artık müdahaleye ihtiyaç yok” derken piyasalarda da benzer görüş kısa vade için hakim.

BDDK ilgili verileri bu haftadan itibaren açıklamaya başladı. BDDK verilerine göre 10 Şubat itibarıyla KKM kullanımı toplamı 336 milyar TL’ye ulaştı. Bu tutarın 177.3 milyar TL’si Hazine, 159 milyar TL’si yani yaklaşık 11.7 milyar doları ise TCMB kullanımından geldi.

Öte dövizden TL’ye geçen KKM’nin daha önce teminata kabul edilmemesi uygulaması ise sınırlı gevşetildi. TCMB ilgili değişikliği dün akşam bankalara gönderdiği talimat ile geçekleştirdi. İlk uygulama bu hesapların teminat kabul edilmemesi yönünde idi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir