Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Koç Üniversitesi ve Konda Araştırma’nın TEBA Anketi Sonuçları Açıklandı

Koç Üniversitesi ve Konda Araştırma’nın TEBA Anketi Sonuçları Açıklandı

haber haber - - 2 dk okuma süresi
35 0

Hanehalkının Enflasyon Beklentileri Düşüş Trendinde

Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA) sonuçlarına göre, mayıs ayında gerçekleştirilen ankete katılan 2,867 kişiyle yapılan görüşmelerde yıllık enflasyon beklentileri geçen aya göre 6 puan düşüşle %113 olarak açıklandı. Yılsonu enflasyon beklentileri ise bir önceki aya göre 4 puan azalarak %92 oldu. Böylece mayıs-aralık döneminde hanehalkının enflasyon beklentilerinde 21 puanlık bir düşüş yaşandı.

Yaşam Yerine Göre Enflasyon Beklentilerinde Farklılık

Ankette, bireylerin yaşadıkları yerleşim tiplerine göre kır, kent ve metropol olarak ayrıldığında, fiyat artışı beklentilerinin metropolde en yüksek olduğu görüldü. Kırsal kesimde enflasyon beklentisi %93 iken kentte %89 ve metropolde %95 olarak ölçüldü.

En Yüksek Enflasyon Beklentisi Emeklilerde

Ankette en yüksek enflasyon beklentisi emekliler arasında görüldü. Emeklileri beyaz yaka çalışanlar takip ederken, emeklilerin enflasyon beklentisi %104, beyaz yakanın bekletisi ise %94 olarak ölçüldü. İşsizlerin enflasyon beklentisi %93, işçi, esnaf ve çiftçi grubunda ise %92 olarak gerçekleşti.

Hanedeki Kişi Sayısı ve Enflasyon Beklentisi İlişkisi

Hanedeki kişi sayısına göre yapılan gruplamada, 1-2 kişilik hanelerde enflasyon beklentisinin %98 olduğu görüldü. Diğer yandan, 9 ve daha fazla kişilik hanelerde bu beklenti %88 olarak gerçekleşti.

İlgili Yazılar