Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Katarakt Tedavisi

Katarakt Tedavisi

haber haber - - 5 dk okuma süresi
41 0

Katarakt Tedavisi

Katarakt, göz merceğinin bulanıklaşmasıdır. Görme kaybına, gece görüşünde azalmaya ve diğer sorunlara neden olabilirler. Katarakt ameliyatı, kataraktı tedavi etmenin etkili ve güvenli bir yoludur. Prosedür ayrıca “fakoemülsifikasyon” olarak da bilinir.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Belirtileri olan kişilere katarakt tedavisi önerilir. Ayrıca gözlük veya kontakt lenslerle tedavi edilemeyecek kadar yoğun diyabet, glokom veya katarakt hastalarına da tavsiye edilir.

Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt, dünyadaki körlüğün önde gelen nedenidir. Bunlara en yaygın olarak yaşlanma neden olur, ancak diyabet, glokom veya hipertansiyon gibi diğer hastalıklardan da kaynaklanabilir. Katarakt ameliyatı bir tedavi seçeneğidir.

Katarakt Türleri Nelerdir?

İki tür katarakt vardır. Doğuştan ve edinilmiş. Tedavi olarak katarakt ameliyatı uygulanabilir. Konjenital katarakt: Konjenital katarakt doğumda mevcuttur ve kişinin yaptığı hiçbir şeyden veya kaptığı herhangi bir hastalıktan kaynaklanmaz.

Edinilmiş katarakt: Edinilmiş katarakt, vücudun dışında fakat gözün içindeki bir şeyden kaynaklanır. Bu, göze veya yakınındaki kan damarlarına yönelik yaralanma, travma veya ameliyatı içerir.

Sarı Nokta Hastalığı

Sarı nokta hastalığı, kişinin görüş alanının merkezinde görüşünü kaybetmesine neden olan bir durumdur. Bu sorun direkt olarak tedavi edilemez, ancak göz damlası, lazer ameliyatı veya göz içindeki merceğin çıkarılması ameliyatı (katarakt ameliyatı) gibi tedavi seçenekleri vardır.

Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?

Sarı nokta için en önemli risk faktörü yaşlanmadır, bu da yaşlandıkça gelişme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Diğer risk faktörleri aile öyküsü ve sigarayı içerir. AMD geliştirme şansınızı artıran bazı genetik faktörler de vardır, ancak bunlar bu konuda çok yaygın veya iyi bilinmemektedir.

Sarı Nokta Hastalığının Farklı Tipleri Var Mıdır?

Makula dejenerasyonu, ciddiyetine ve nedenine göre farklı tiplere ayrılabilir. Dört ana tip sarı nokta hastalığı vardır: kuru, ıslak, coğrafi ve geç evre makula dejenerasyonu (“ıslak” veya “geç evre” olarak da adlandırılır).

Sarı Nokta Hastalığında Belirtileri Nelerdir?

Sarı nokta hastalığının en yaygın belirtileri:

  • Görüş alanınızda bir kör nokta
  • Göz muayenelerinde görülebilen uçuşanlar
  • Dar görüş veya bulanık görme

Sarı Nokta Hastalığı Tanısında Hangi Tetkikler Yapılır?

Tespit muayeneleri kapsamında sarı nokta hastalığı tanısında ilk adım tam bir göz muayenesidir. Bundan sonra, bir doktor teşhis için gerekli olan çeşitli testleri yapacaktır. Makula dejenerasyonu için en sık yapılan testler şunları içerir:

  • Oftalmoskopik muayene;
  • Yarık lamba muayenesi;
  • Floresein anjiyografi.

Makula Deliği Nedir?

Makulada meydana gelen delik, retinanın ortasındaki karanlık bir noktadır. Makulaya besin sağlayan kan damarındaki bir kırılmadan kaynaklanır.

Retinanın size keskin ve ayrıntılı görüş sağlayan kısmı olan makula dejenerasyonundan makula deliği, kaynaklanır. Makula deliklerine yaş, diyabet ve göz hastalıkları gibi birçok faktör neden olabilir.

Makula Deliği Kimlerde Görülür?

Diyabetli kişilerde diyabetik retinopati ve neovaskülarizasyon gibi diyabete bağlı komplikasyonlar sonucu görme yetilerini kaybedebilecekleri için makulada delik de gelişebilir. Makula deliğine katkıda bulunan aile öyküsü, sigara içme gibi sebepler olabilir.

Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir?

Makuladaki delik Gözün yaralanmasından kaynaklanabilir veya zamanla kademeli olarak gelişebilir. Makula deliği belirtileri şunlardır:

  • Uçuşan cisimler veya ışık çakmaları görmek
  • Işıkların ve nesnelerin etrafında haleler görmek
  • Özellikle size yakın olduğunda metni okumada zorluk

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?

Makuladaki delik çeşitli yöntemlerle tespit edilebilir. Bir göz doktoruna gitmek ve çeşitli testler yapmak da dahil olmak üzere bu durumu teşhis etmenin birkaç yolu vardır.

Makula Deliğinde Tedavi Yöntemi Nelerdir?

Farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Makula deliği için lazer ve cerrahi olmak üzere iki tür tedavi yöntemi vardır ve en yaygın tedavi türü lazer cerrahisidir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir