İsviçre Konfederasyonu Başkanı Viola Amherd ve Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric’in Açıklamaları
Viola Amherd: Zirvede nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve insani boyutlarla ilgili güven inşa edecek adımların mümkün olduğu konusunda anlaştıklarını belirtti. Bürgenstock Bildirisi üzerinde uzlaşmaya vardıklarını açıkladı.
Gabriel Boric: Zirvenin barışı tartışmak üzere farklı siyasi düşüncelerden ülkeleri bir araya getirdiğini vurgulayarak, ortak bildiriyi tamamen desteklediklerini ifade etti.
Zirvenin Öne Çıkan Noktaları
Uzlaşma ve Destek: Zirveye 90’dan fazla ülke ve kuruluş katıldı, ortak bildiri 80 ülke ve 4 kuruluş tarafından onaylandı. 16 ülke ve kuruluş çekimser kalırken, İsviçre’nin barış sağlanması için kararlılık vurgulandı.
Barışın İlkeleri: Zaporijya Nükleer Santrali de dahil Ukrayna’nın nükleer enerji tesislerinin güvenli olması gerektiği vurgulandı. Gıda güvenliğinin silah olarak kullanılmaması gerektiği belirtildi.
Ukrayna’ya Destek: Bildiride, tüm savaş esirlerinin serbest bırakılması, sınır dışı edilen Ukraynalıların iadesi ve barış sürecinde tarafların katılımı vurgulandı.
Önemli Vurgular ve Sonuç
Umut Işığı: Ukrayna Barış Zirvesi, barış diyaloglarını teşvik eden bir umut kaynağı olarak değerlendirildi. Katılımcılar, kalıcı ve adil bir barışa giden süreçte ortak bir noktada buluşmaya çalıştıklarını belirttiler.
Gelecek Adımlar: Zirve sonucunda atılacak adımlara işaret edilirken, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, uluslararası hukuk ve insan haklarına bağlı kalması gerektiği vurgulandı.