Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Dünyası
  4. »
  5. İklim Değişikliği Umman, BAE, Bahreyn ve Yemen’de Yaşamı Nasıl Etkiliyor?

İklim Değişikliği Umman, BAE, Bahreyn ve Yemen’de Yaşamı Nasıl Etkiliyor?

haber haber - - 2 dk okuma süresi
16 0

WWA Araştırmasına Göre Yağışlar Üzerindeki Etki İncelendi

CNN’in haberine göre, uluslararası bir akademik işbirliği olan “World Weather Attribution” (WWA) bünyesindeki 21 bilim insanı, iklim değişikliğinin Umman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Yemen’de hayatı olumsuz etkileyen yağışların üzerindeki etkisini inceledi. Bilim insanları, gerçek bir hava olayını iklim değişikliğinin olmadığı kurgusal bir dünya ile karşılaştıran bilgisayar simülasyonları oluşturarak, Körfez bölgesindeki ülkelerin geçmiş yıllarda aldığı yağış oranlarını da inceledi.

İklim Değişikliğinin Etkisi Ortaya Konuldu

WWA araştırmacıları, sadece bir günde kömür, petrol ve doğal gaz kullanımı nedeniyle yaşanan 1,2 santigrat derecelik ısınmanın olmadığı bir dünyada, yağması gerekenden yüzde 10 ila 40 daha fazla yağmur yağdığını tespit etti. Bu durum, iklim değişikliğinin yağışlara olan etkisini net bir şekilde ortaya koydu.

El Nino’nun Rolü

Araştırmacılar, yağışların iklim değişikliği nedeniyle şiddetlenmiş olabileceği ihtimali üzerinde dururken, sıcaklıkları artıran El Nino hava olayının da büyük bir etken olduğunu belirledi. Körfez bölgesindeki ülkelerde etkili olan şiddetli yağışlar ve bu durumun yol açtığı seller, Umman, BAE, Bahreyn ve Yemen’de hayatı olumsuz etkilemişti.

Etkileri: Havalimanları Kapanıyor, Uçuşlar Aksıyor

Kötü hava koşulları, söz konusu ülkelerdeki havalimanlarının kapanmasına, uçuşların aksamasına ve ekonomik hayatta sıkıntılara neden oluyor. BAE, 16 Nisan’da ülkede son 75 yılın en yüksek yağış miktarının kaydedildiğini duyurmuştu. İklim değişikliğinin etkileri giderek daha fazla hissediliyor.

İlgili Yazılar