Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Dünyası
  4. »
  5. Hırvatistan’da HDZ 3. Kez Parlamento Seçimlerini Kazandı

Hırvatistan’da HDZ 3. Kez Parlamento Seçimlerini Kazandı

haber haber - - 2 dk okuma süresi
17 0

HDZ, Ulusal Meclise Çoğunluğu Kazandı

Hırvatistan’da Devlet Seçim Komisyonu (DIP) tarafından yapılan açıklamaya göre oyların yüzde 95,54‘ü sayıldı. HDZ, 151 sandalyeli ulusal meclise 60 milletvekili ile girmeyi başardı.

Diğer İttifaklar ve Partiler

Diğer partilerin oluşturduğu “Adalet Nehirleri” ittifakı 42 sandalyeyle ikinci sırada yer alırken, “Vatan Hareketi” ittifakı 14 milletvekili, “Most ve ortakları” ittifakı 11 milletvekili, “Yapabiliriz” ittifakı 10 milletvekili, IDS 3 milletvekili, Bağımsız Kuzey Platformu 2 milletvekili, Odak-Cumhuriyet ittifakı 1 milletvekili ile ulusal meclise girdi. Ayrıca azınlık partilerinden 8 milletvekili de mecliste yer alacak.

Plenkovic’ten Zafer Açıklaması

HDZ Genel Başkanı ve Başbakan Andrej Plenkovic, basına yaptığı açıklamada, “Önemli olan HDZ’nin üst üste üçüncü kez parlamento seçimlerini ikna edici bir şekilde kazanmasıdır. Üçüncü kez hükümeti kurmak için sabah saatlerinden itibaren yeni bir meclis çoğunluğu oluşturmaya başlayacağız.” dedi.

SDP Genel Başkanı Grbin’den Açıklama

SDP Genel Başkanı Pedja Grbin ise değişimin Hırvatistan’ı daha iyi bir ülke haline getireceğini ifade ederek, “Hırvatistan yaşamak için daha iyi bir yer olabilir ve olacaktır.” şeklinde konuştu.

Hırvatistan’da hükümetin kurulması için koalisyon hükümeti bekleniyor. Ülkede hiçbir siyasi parti ya da ittifak tek başına gerekli çoğunluğu sağlayamadığı için, koalisyon hükümetinin oluşturulması gerekiyor. AB’nin en genç üyesi Hırvatistan’da HDZ, 2016 ve 2020’de olduğu gibi genel seçimleri kazanmış oldu.

İlgili Yazılar