Göstericiler Parlamento Binası Önünde Toplandı
Gürcistan’da 26 Ekim’de gerçekleşen parlamento seçimlerinin ardından hükümetin AB’ye katılım müzakerelerini 2028’e kadar askıya almasının protesto edilmesi amacıyla başlayan gösteriler, başkent Tiflis’te devam ediyor. Göstericiler, gün boyunca farklı sokaklarda yürüyüş yaparken, gece saatlerinde parlamento binasının önünde bir araya geldi.
Göstericilerin Çağrısı: Seçimlerin Yenilenmesi
Şota Rustaveli Caddesi’ni trafiğe kapatan göstericiler, Gürcistan ve AB bayrakları taşıyarak hükümete parlamento seçimlerinin yenilenmesi çağrısını yineledi. Aynı zamanda gönüllüler de göstericilere sıcak içecek ve yemek ikram ederek desteklerini gösterdi.
Uluslararası Tepkiler ve Hükümetin Suçlamaları
Gürcistan’daki gelişmeler uluslararası alanda da yankı uyandırdı. AB, ABD, Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili ve muhalefet, hükümetin seçim sonuçlarını kabul etmeyerek protestoları destekliyor. Ancak Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Batı’nın desteklediği bazı güçlerin hükümeti yıkma girişiminde bulunduğunu iddia ediyor.
Yaptırımlar ve AB Yanlısı Gösterilerin Devamı
ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Gürcistan hükümetine yaptırımlar uygularken, 28 Kasım’da başlayan AB yanlısı gösteriler hala devam ediyor. Göstericiler, hükümetin AB’ye katılım müzakerelerini askıya almasını ve seçimlerin yenilenmesi taleplerini kararlılıkla sürdürüyor. Gürcistan’daki siyasi gerilim ve protestoların nasıl bir sonuca ulaşacağı ise merak konusu olmaya devam ediyor.