Yeni bir Fransız yasası, bağımsız kitapçıları korumayı amaçlıyor. Amazon gibi perakende devlerinin indirimli tekliflerini dengelemek için kitap teslimatlarında minimum fiyatı zorunlu kılıyor.
1981 tarihli bir yasa, kitaplarda yüzde 5’ten fazla indirim yapılmaması için sabit bir fiyattan satılmasını şart koşarken, aralarında Amazon’un da bulunduğu çevrimiçi perakendeciler bu dengeyi bozdu. 2014’te de Fransa Ulusal Meclisi, çevrimiçi kitapçıların müşterilere ücretsiz teslimat sunmasını yasaklayan bir yasa çıkardı. Buna karşılık Amazon da teslimat ücretini sadece bir sentten başlayarak belirlemeye başladı. Bağımsız kitapçılar ise genellikle kitapları yaklaşık 6 dolarlık bir ücret karşılığında teslim ediyorlar.
İNTERNETTEN SATIŞLAR ARTARKEN KÜÇÜK İŞLETMELER ZARAR GÖRDÜ
Kitap ekonomisini koruma çabalarına rağmen, Amazon, Fnac ve Cultura gibi Fransız çevrimiçi mağazaları büyüdükçe birçok bağımsız mağaza ayakta kalmak için mücadele etti.
Fransa senatosunun yakın tarihli bir raporuna göre, yalnızca iki çevrimiçi perakendeci – Amazon ve Fnac – geçen yıl toplam çevrimiçi kitap satışlarının yüzde 80’ini oluşturdu.
Salgının ilk dönemlerinde (Fransa kitapçıları karantinadan muaf tutmadan önce) hükümet nakliye ücretlerini geri ödedi. Yasayı hazırlayan merkez sağ Senatör Laure Darcos, France 24’e verdiği demeçte, bu destek kitapçıların işlerinin yaklaşık yüzde 70’ini sürdürmelerini sağladı ve yasama eylemi için bir itici güç oldu.
Ulusal Meclis en son yasayı bu ay onayladı. Ancak kural henüz uygulanmadı ve minimum teslimat ücreti hâlâ müzakere aşamasında. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da desteğini alan yasa, herhangi bir çevrimiçi perakendeciyi ismen hedef almıyor.