Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Haber Bültenleriniz Haber Port'da

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Ev sahibi ve kiracılar dikkat

Ev sahibi ve kiracılar dikkat

hande hande - - 5 dk okuma süresi
22 0

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kiralardaki artışların ardından hem kiracıları hem de ev sahiplerinin hukukunu koruyacak düzenlemeye ilişkin çok önemli bilgiler verdi. Üzerinde çalışılan düzenlemenin kalıcı değil geçici olacağına dikkat çeken Bozdağ, yeni düzenlemede de TEFE-TÜFE’nin esas alınacağını ancak sabit oran üzerinde durulduğunu açıkladı.

Avrupa ülkelerinde ki örnekleri de incelediklerini söyleyen Bakan Bozdağ, toplumun da kabul edebileceği bir düzenlemenin hayata geçirileceğini, fırsatçılık yaparak fahiş fiyatla hak etmediği bir kira bedelini almak isteyenin önüne geçileceğini belirtti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat Personel Eğitim Merkezi’nin açılışı sonrası yargı muhabirleriyle bir araya geldi ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Fahiş ev kiralarına karşı yapılacak olan düzenlemeye ilişkin çok önemli bilgiler veren Bakan Bozdağ, yapılacak olan düzenlemeyle hem ev sahiplerinin hem de kiracıların hukukunun korunacağına işaret etti.

Üzerinde durulan bir diğer başlığın, kirada oturanlarla ilgili artış oranının neye göre yapılacağı olduğunu kaydeden Bakan Bozdağ, TEFE-TÜFE ve enflasyonun da dikkate alınarak hem ev sahibinin hem de kiracının hukukunu koruyacak ortak bir formül üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Denetim konusunda da önemli çalışmalar yapıldığını vurgulayan Bakan Bozdağ, “Arkadaşlara ana çerçeveyi söyledik. Onlar bu ana çerçeve üzerinde bir istişare yürütüyorlar. Şuana kadar önemli mesafeler aldılar. Bazı formüller ortaya kondu. Esasında Borçlar Kanunu’nda kiracıyı ve ev sahibini koruyan yeteri kadar düzenleme var. Oran üzerinden bir belirleme yapacağız, miktar üzerinden değil. Oran üzerinden bir belirlemenin daha makul olacağını çünkü oran üzerinden yaptığımızda maliyet her miktara göre farklı şekilde oluşacaktır. Son aşamaya gelindiğini ifade etmek isterim” dedi.

Bakan Bozdağ, üzerinde çalışılan düzenlemenin geçici bir düzenleme olacağını, kalıcı olmayacağını belirterek, “Türkiye’deki durum geçici bir durum, bizim yaptığımız da geçici bir düzenleme. Kalıcı bir şekilde tarafların iradesine, sözleşme hürriyetine müdahale etmeyi düşünen bir düzenleme değil. Borçlar hukukumuzda bu konuda yeteri kadar hüküm var, hatta fazlası var. O hükümlerin sağlıklı işlemesi halinde sorun söz konusu değil. Şuanda olan şey bu hükümlere rağmen işleyen fazla kira talepleri. Şuanda enflasyonun da üstünde, TEFE-TÜFE’nin de üstünde bir fiyatlandırma durumu var” açıklamasında bulundu.

Yeni kira düzenlemesinde de TEFE-TÜFE’nin esas alınacağını ancak sabit oran üzerinde durulduğunu ilk defa açıklayan Bozdağ, şunları söyledi

“Şuan bu rakamlar yüksek. Bu yüksek rakamların her tarafın kabul edeceği makul bir orana çekilmesi gerekiyor. Bu kira konusunun denetimi hususunda Türkiye’de esasında yetkili ve görevli bir merci yok. Hep beraber makulü arıyoruz. Artan fiyatlar karşısında ev sahiplerinin de hukukunu koruyan, kiracıların da hukukunu koruyan bir formülü ortaya koymaya çalışıyoruz. Böyle bir birime ihtiyaç olduğu değerlendirildi. Kim yapar, nasıl yapar, nasıl olur, kısa sürede bu olur mu bilinmez ama en azından bu fikir ortaya çıkmış durumda. O fikir çerçevesinde belki kısa süre içinde yapılacak düzenleme içerisinde kısa değerlendirme olur mu sonuçlar gelince karar vereceğiz.”

Bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan düzenlemeler üzerinde de durulduğuna dikkat çeken Bakan Bozdağ, “Buradaki amaç birilerini cezalandırmak değil teraziyi dengede tutabilmek. Evin emlak değeri üzerinden bir oranlamayla hesap yapan ülkeler var. Bu konuda dünyada muhtelif örnekler var. Biz bu örnekleri inceliyoruz. Bizim toplumumuzun kabul edebileceği ve doğru olduğunu düşündüğümüz örneklerden istifade edip ya onların birini aynen alırız ya da biz kendimize göre onlardan istifadeyle yeni bir formül üretebiliriz. Çünkü Hollanda’da ve başka ülkelerde bu anlamda bir takım düzenlemeler var. Oradan istifade edilecek. Böylesi bir zamanda fırsatçılık yaparak fahiş fiyatla hak etmediği bir kira bedelini almak isteyenin önüne geçilecek” açıklamasını yaptı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir