Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Haber Bültenleriniz Haber Port'da

  1. Anasayfa
  2. »
  3. »
  4. Erdoğan, ‘Angola rastgele bir ülke değil’ dedi, 10 anlaşma imzalandı
Genel

Erdoğan, ‘Angola rastgele bir ülke değil’ dedi, 10 anlaşma imzalandı

vadi vadi - - 4 dk okuma süresi
17 0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Laurenço ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, konuk Cumhurbaşkanı ile anlaşma imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı.

Erdoğan, Laurenço ile siyasi, askeri, ticari, kültürel, savunma sanayine yönelik bütün bu alanları kapsayan etraflı ve verimli bir görüşme yaptıklarını belirtti.

“BU TİCARET HACMİ ÇOK HAFİF”

Angola’nın iş birliği yapmakta rastgele bir ülke olmadığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

* Dolayısıyla müşterek yapılabilecek çok şey var. Yarın kendileri iş adamlarımızla bir araya gelecekler. Alt yapı, üst yapıya yönelik birçok konuyu muhataplarıyla görüşecekler. Aynı şekilde BM Genel Kurulu’ndan sonra iadeyi ziyarette bulunmak üzere bir grup iş adamıyla birlikte Angola’ya gideceğiz.

* İstiyoruz ki üst düzey ziyaretleri de böylelikle başlatmış olalım. Burada ağırlıklı olarak savunma sanayiinde, turizmde, ekonomide, kültürel alanda, sağlıkta neler yapabiliriz, sağlık turizminde neler yapabiliriz bunları yerinde değerlendirelim istiyoruz.

* Ben değerli dostum Laurenço ile değerli adımları atacağımıza inanıyorum. Bugün burada ilk adımı attık, 10 tane anlaşma imzalandı. Bunları hayata geçirmek şart. Şu anda ticaret hacmimiz 176 milyon dolar.

* Bu iki güçlü iki ülke için bu ticaret hacmi çok ama çok hafif. İlk etapta mutabakatımız, 500 milyon dolara ulaşmaktır.

“TÜRKİYE, ANGOLA’NIN YANINDA YER ALACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika’da ne tür sıkıntılar yaşandığını bildiklerini belirterek, “Türkiye, terörle mücadelede kendisini ispatlamış bir ülke olarak özellikle Angola’nın yanında yer alacaktır” dedi.

TÜRKİYE VE ANGOLA ARASINDA 10 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Angola Cumhurbaşkanı Lourenço huzurunda iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda iki ülke arasında; “Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Angola Devlet Televizyonu Arasında İşbirliği Protokolü”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Angola Cumhuriyeti Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme Ulusal Enstitüsü Arasında Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması”, “Türkiye-Angola Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Ortak Komisyonunun İkinci Oturum Tutanağı”, “Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Mineral Kaynaklar, Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı Arasında Hidrokarbon ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Enerji ve Su Bakanlığı Arasında Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Angola Cumhuriyeti Dış İlişkiler Bakanlığı Diplomasi Akademisi Arasında Diplomasi Eğitimine İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Dış İlişkiler Bakanlığı Arasında Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı”nın yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri İçin Vize Muafiyeti Anlaşması” imzalandı.

İlgili Yazılar