Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Dünya hammadde savaşlarına gidiyor

Dünya hammadde savaşlarına gidiyor

haber haber - - 2 dk okuma süresi
48 0

Rusya-Ukrayna savaşı, emtia piyasalarında zincirleme reaksiyonları tetiklerken, dünyanın, hammaddeler üzerinde güç mücadelesi yaşadığı bir krize doğru gittiği belirtiliyor.

Rusya-Ukrayna savaşı ve devreye alınan yaptırımlar, emtia fiyatlarındaki oynaklığı artırmaya devam ediyor.

Elektrikli otomobillerde kullanılan bataryaların üretimi için önem taşıyan nikelde fiyatların savaşla birlikte keskin bir artış göstermesi dikkati çekiyor.,

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gaz ödemelerini ruble ile yapma planı Avrupa’yı şok ederken, yaptırımlar göz önüne alındığında bu, çoğu Avrupalının Rus gazını tedarik etmesini imkansız hale getiriyor.

Batı Avrupa’da Rus gazı olmadan ısınmada sıkıntı yaşanacağı ifade ediliyor. Enerji yoğun çalışan şirketlerin de zor durumda kalabileceğine işaret ediliyor.

Söz konusu gelişmelerin küresel bir mücadelenin sadece başlangıcı olduğu belirtilirken, dünyanın, hammaddeler üzerinde güç mücadelesi yaşadığı bir krize doğru gittiği vurgulanıyor.

Enerji dönüşümünün başarılı olması için muazzam miktarlarda özel endüstriyel metaller gerekirken, bunların çoğunun bugün hala niş bir pazar olması dikkati çekiyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) “Temiz Enerji Dönüşümünde Kritik Minerallerin Rolü” başlıklı raporunda, temiz enerji teknolojilerinin hızlı biçimde uygulamaya konulmasının belli demir dışı, nadir toprak ve değerli metallerin arzında sıkıntıya yol açabileceği, bunların fiyatlarını yukarı çekebileceği ve bunun sonucunda yenilenebilir enerji üretimindeki büyümenin yavaşlayacağı ifade ediliyor.

Elektrikli hareketliliğin dönüşümünün planlandığı kadar hızlı ilerlemesi halinde 2040’a kadar özellikle batarya teknolojilerinde kullanımıyla öne çıkan lityum talebinin 2021’deki küresel üretim hacminin 6 katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Elektrikli otomobil bataryaları ve enerji depolama için de acil kobalt ve grafite ihtiyaç bulunduğu belirtiliyor. Bilinen kobalt yataklarının yaklaşık yüzde 70’i Kongo’da bulunuyor, grafitin yüzde 74’ü ise Çin’de çıkarılıyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir