Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Haber Bültenleriniz Haber Port'da

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Arktik deniz buzu son 44 yılın en düşük seviyesinde

Arktik deniz buzu son 44 yılın en düşük seviyesinde

hande hande - - 3 dk okuma süresi
20 0

İngiltere yapılan yeni bir çalışma, Mart ayında Antarktika’yı kaplayan deniz buzu miktarının, özellikle Ross, Amundsen ve Kuzey Weddell denizlerinde 1991-2020 ortalamasının yüzde 26 altında ve 44 yılın en düşük seviyesinde olduğunu ortaya koydu.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden (C3S) elde edilen veriler ayrıca, geçen ayın rekor kıran en sıcak beşinci Mart olduğunu ve küresel ortalama sıcaklığın 1991-2020 Mart ayı ortalamasından yaklaşık 0,4 derece daha yüksek olduğunu yükseldi.

İngiliz Antarktika Araştırma Kurumu’ndan (BAS) bilim insanları, artan sera gazlarının Batı Antarktika’daki Amundsen Denizi üzerinde uzun vadeli bir ısınma etkisine sahip olduğuna dair ilk kesin kanıtı buldu.

Araştırmacılar, Batı Antarktika Buz Levhası’nın erimesinin küresel deniz seviyelerinin 3 metreye kadar yükselmesine neden olabileceği konusunda uyardılar. BAS çalışmasında, oşinograflar (okyanus bilimcileri), okyanusun 1920-2013 yılları arasında atmosferdeki değişikliklere tepkisini simüle etmek için gelişmiş bilgisayar modellemesi kullandılar.

Analiz, Amundsen Denizi’nin yüzyıl boyunca genel olarak ısındığını gösteriyor. Bu ısınma, sıcak su akımlarını buza doğru yönlendirerek sıcaklıkları artıran, bölgedeki rüzgar modellerindeki simüle edilmiş eğilimlere karşılık geliyor.

Bununla birlikte, artan sera gazlarının bu rüzgar modellerini daha olası hale getirdiği biliniyor ve bu nedenle rüzgarlardaki eğilimin kısmen insan faaliyetlerinden kaynaklanıyor.

Batı Antarktika Buz Levhası çevresindeki okyanus sıcaklıkları, sera gazı emisyonları artarsa, buz erimesi ve küresel deniz seviyeleri için sonuçlarla birlikte muhtemelen yükselmeye devam edecek. Ancak bu bulgular, emisyonların yeterince azaltılması ve bölgedeki rüzgar düzenlerinin stabilize edilmesi durumunda bu eğilimin engellenebileceğini gösterdi.

Öte yandan Geophysical Research Letters adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın bulguları, dünyanın dört bir yanındaki uydulardan, gemilerden, uçaklardan ve hava istasyonlarından alınan milyarlarca ölçüm kullanılarak bilgisayar tarafından oluşturulan analizlere dayanıyor.

En son veriler, geçen ay Kuzey Kutbu ve Antarktika’nın büyük bölümünde havanın ‘anormal derecede sıcak’ olduğunu gösteriyor. Antarktika’da günlük maksimum sıcaklık rekorları kırılırken, Kuzey Kutbu rekor düzeydeki en sıcak dördüncü Mart’ını gördü. Arktik deniz buzu kapsamı ise 1991-2020 ortalamasının yüzde 3’ün altına düştü.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir