Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Argon Kaynak Neden Kullanılır ve Nedir? 2023 Kılavuzu

Argon Kaynak Neden Kullanılır ve Nedir? 2023 Kılavuzu

haber haber - - 6 dk okuma süresi
7 0

Argon Kaynak Neden Kullanılır ve Nedir? 2023 Kılavuzu

En popüler kaynak işlemlerinden bazıları, özellikle TIG (Tungsten Inert Gaz) Argon adı verilen bir gaz kullanır. Argon ayrıca MIG (Metal Inert Gaz) kaynağında da kullanılır. MIG kaynağında genellikle koruyucu gaz oluşturmak adına bir gaz karışımında karbondioksit ile birleştirilir. MIG kaynağı karışımda argon olmasa da teknik olarak mümkün olsa da, bugünlerde TIG kaynağını argon gibi bir gaz olmaksızın uygulamak mümkün olmayacaktır.

Kelimenin kökü bize ne olduğu hakkında daha fazla bilgi verecektir. Argon, Yunanca “yavaş” veya “hareketsiz” anlamına gelen argos kelimesinden gelmektedir. Bunu söylemenin bir başka yolu da gazın “inert” olduğudur. Argon, soy gazlar olarak bilinen gruba ait bir kimyasaldır. Soy gazlar tipik olarak kokusuz, renksiz ve tek atomludur. Argon şüphesiz bu tanıma uymaktadır. Ancak argonu kaynak için ideal kılan asal gazlara ilişkin tek şey, aşırı koşullara maruz kalmadığı sürece nispeten düşük kimyasal reaktivite özelliğine sahip olmasıdır. Oksitlenmeyi önlemeye de yardımcı olabilir. Bazı eski ustaların TIG kaynağına Heliarck dediğini duyabilirsiniz. Bunun nedeni, bir zamanlar TIG kaynağı için en popüler koruyucu gazın bir başka asal asal gaz olan Helyum olmasıdır.

Argon Kaynakta Neden Kullanılır?

Argon düşük kimyasal reaktiviteye sahip olduğundan, kendisi kaynak işlemine müdahale etmeden diğer gazları uzaklaştırmak için gaz olarak işlev görebilir. Argon ayrıca oksitlenmeyi önlemede yardımcı olur. Bu işlev, özellikle küçük kusurlardan bile zarar görebilen TIG kaynağı için yararlıdır.

MIG kaynağında, arkın daha iyi stabilize edilmesine yardımcı olduğu için karbondioksit ile birlikte kullanılır. Yaygın bir gaz karışımı %75 karbondioksit ve %25 argondan oluşur.

ARGON KAYNAKTA NASIL KULLANILIR?

Koruyucu gaz olarak işlev görür. Koruyucu gaz olması demek, kaynak bölgesini ve tungsten elektrodu işlem sırasında kirlenmeye karşı koruduğu anlamına gelir. Gazın metal yüzeyinin etrafına yayıldığını ve kaynağı dışarıdaki kirleticilerden izole eden ayrı bir atmosfer veya ozon tabakası oluşturduğunu düşünün.

Gaz, kaynak tabancasına bağlı bir gaz difüzöründen dağıtılır. Bir TIG tabancasındaki gaz difüzörü genelde daha büyük olur ve akış, MIG kaynak tabancalarının aksine daha doğrudan olur (buna özlüler dahil). Bir MIG kaynak tabancasında difüzör nozulun altına yerleştirilir ve yanlarda delikler bulunurken, bir TIG difüzörü veya lensi genelde gazın akabileceği tek bir yüzey şeklindedir.

Gazların yayılma şekilleri arasındaki bir diğer fark da TIG’in çoğu zaman bir ön akış ayarının olmasıdır. Bu ayar ile, kaynakçı pedala bastığında, tetiği çektiğinde veya arkı başlatmak için tungsteni çizdiğinde, ark başlamadan önce bile gaz akmaya başlayacaktır. Bunun nedeni, aksi takdirde kaynağın tek korumasının koruyucu gaz olması sebebiyle için kirlenecek olmasıdır. Hem TIG hem de MIG’de kullanılan akış sonrası ayar da vardır. Kaynakçı, kaynağı bitirdikten sonra, düzgün ve hatasız bir şekilde soğumasını sağlamak için kaynak yapılan son parçanın üzerinde bir nevi ‘gezinir’.

Sıkça Sorulan Sorular

Argon Patlayıcı mıdır?

Çok reaktif olmadığı için patlamaya meyilli değildir. Bununla birlikte, basınçlı bir argon şişesini delerseniz, kap basıncın serbest kalması nedeniyle patlayabilir. Argon kullanımıyla ilgili en büyük güvenlik endişesi uygun havalandırmanın sağlanmasıdır. Argon solunabilir bir gaz olmadığından, karbondioksit gibi boğucu(asfiksant) bir gazdır. Ortamda her zaman bol miktarda oksijen veya havalandırma olmasını sağlayınız. Magmaweld Argon kaynak makinası satın almak için https://www.hirdavat20.com/argon-tig-kaynak-makineleri-pmk27

Argon Ne Kadar Pahalıdır?

Büyük ölçekte kullanılabilecek kadar ekonomiktir. Ancak karbondioksit argondan daha ucuzdur. Bu nedenle çift korumalı özlü kaynakta çoğunlukla %100 karbondioksit kullanılır. Argon, FCAW uygulaması için gerekli değildir, ancak ark özelliklerini iyileştirdiği şüphesizdir.

Argon Gazının Süresi Dolar mı?

Argon asal bir gaz olduğundan ve diğer kimyasallarla reaksiyona girme eğilimi göstermediğinden asla bozulmaz.

Sonuç

Sıhhi gıda sınıfı paslanmaz çelik, enerji santralleri, rafinerilerin üretimi TIG kaynağı temelinde yapılır ve argon olmadan üretimleri mümkün değildir. Bu tür projelerde riskler yüksektir ve argon bu kaynakların hidrojen, oksijen ve nitrojenden korunmasına yardımcı olarak ekipmanın güvenliğini sağlar.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir