Afrika’dan Akdeniz’e Tehlikeli Göç Yolları
3 yıllık veri toplama döneminin ardından yayımlanan rapora göre, düzensiz göçmenler Afrika kıtası üzerinden Akdeniz’e uzanan deniz ve kara üzerindeki göç yollarında aşırı şiddet, insan hakları ihlalleri ve sömürü ile karşı karşıya kalıyor. Sahra Çölü’nü Akdeniz’den daha fazla kişinin geçtiği ve çöldeki ölümlerin denizdekilerin iki katı olduğu belirtiliyor.
Artan Tehlikeler ve Risksizlikler
Rapora göre, kara yollarında belgelenmemiş tehlikelerin olduğu, insanların karşı karşıya kaldığı risklerin az duyurulduğu ifade ediliyor. Bu tehlikeli kara geçişini deneyenlerin sayısındaki artış ve risklere dikkat çekiliyor.
İnsan Hakları İhlalleri ve Sömürü
Raporda, düzensiz göçmenlerin maruz kaldığı işkence, fiziksel şiddet, ölüm, cinsel istismar, köleleştirme gibi risklerin yanı sıra suç çeteleri ve güvenlik güçlerinin ihlallerine de vurgu yapılıyor.
Uluslararası Eylemin Yetersizliği
Raporda, Afrika’nın Akdeniz kıyılarına giden yollarda uluslararası eylemin yetersiz olduğu ve düzensiz göçmenlerin tehlikeli yolculuklara sürüklendiği belirtiliyor. Yetersiz finansman ve insani erişim kısıtlamalarının desteği engellediği ifade ediliyor.
Çağrı ve Öneriler
Raporda, yerinden edilmenin nedenlerinin ele alınması, güvenli yolların oluşturulması ve göçmenlerin haklarının korunması için uluslararası topluma çağrı yapılıyor. Faaliyetlerin menşe, sığınma, geçiş ve varış ülkelerini de içermesi gerektiğine dikkat çekiliyor.
Orta Akdeniz’deki Düzensiz Göç Sorunu
Avrupa’ya yönelik düzensiz göç akınında İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasında kalan Orta Akdeniz güzergahı, son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çıkıyor. Avrupalı devletlerin “güvenli liman” vermemesi nedeniyle sivil toplum kuruluşları düzensiz göçmenleri kurtarmakta zorluk çekiyor.