Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Haber Bültenleriniz Haber Port'da

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. 1915 Çanakkale Köprüsü için geri sayım

1915 Çanakkale Köprüsü için geri sayım

hande hande - - 6 dk okuma süresi
25 0

1915 Çanakkale Köprüsü, zamandan 382 milyon euro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin euro, 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salınımdaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin euro tasarruf sağlıyor.

Böylece toplam tasarruf tutarı yıllık 415 milyon euroya ulaşıyor. Projenin 1,5 yıl önce açılması ise ekonomiye 628 milyon euro katkı sağlıyor.

Proje tasarruf ve imkanlarının yanında yıllık 118 bin kişiye de istihdam sağlayacak.

Köprü, 89 kilometre otoyol ve 12 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında yer alıyor.

2 bin 23 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklarla beraber 3 bin 563 metre uzunluğunda olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açıklığı, Cumhuriyet’in 100’ncü kuruluş yıl dönümünü sembolize edecek.

‘Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü’ unvanına sahip olacak köprünün 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle beraber toplam geçiş uzunluğu ise 4 bin 608 metreye ulaşacak.

Köprünün 318 metrelik çelik kuleleri, Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i işaret edecek.

İki çelik kule arasındaki köprü, dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olma özelliğine de sahip.

Dünyada 2 bin metre orta açıklığın üzerinde ikiz tabliye olarak dizayn ve inşa edilen ilk köprü olarak tarihe geçecek.

318 metrelik kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle birlikte düşünüldüğünde köprü, deniz seviyesinden 334 metre yüksekliğe erişecek ve dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacak.

Aynı zamanda Malkara-Çanakkale Otoyolu güzergahı da 40 kilometre kısalacak.

18 Mart tarihinde halkın kullanımına sunulacak köprünün güvenliğiyle ilgili daha önce bilgilendirme yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, güvenliğin yapay zeka desteğiyle sağlanacağını belirtmişti.

Son teknolojilerin hayata geçirildiği köprüde uyarı mesajlarının gösterimi, yapay zeka destekli trafik yönetim sistemiyle otomatik gerçekleşecek.

Köprü üzerindeki 4 ayrı meteoroloji istasyonu vasıtasıyla rüzgar şiddeti ölçümü yapılacak. Rüzgar şiddetinin tehlikeli seviyede arttığına ilişkin veri alındığında veya gizli buzlanmaya sebep olabilecek hava değişimine ilişkin veri tespit edildiğinde, otoyol üzerinde bulunan değişken mesaj işareti ekranlarında sürücülerin hızlarını düşürmesi yönünde uyarı mesajlarının gösterimi yapay zeka destekli trafik yönetim sistemiyle otomatik olarak yapılacak.

Güvenliğine ilişkin bütün senaryoların değerlendirildiği köprüde meydana gelebilecek bir yangın olayında, yangın sensörlerinden alınan veriyle bir saniyeden daha kısa sürede köprünün trafiğe kapatıldığı bilgisi otoyol kavşaklarındaki değişken mesaj ekranlarına yapay zeka destekli trafik yönetim sistemiyle otomatik yansıtılabilecek.

Köprü üzerinde konumlandırılan 98 termal özellikli olay algılama kamerası, 8’i köprü kulelerinde bulunan 39 yüksek çözünürlüklü hareketli kamera ve otoyol kavşak bölgelerine konumlandırılan 62 olay algılama kamerasıyla trafik seyri 7 gün 24 saat kesintisiz sevk ve idare edilebilecek.

Tüm alt sistemlerden toplanan veriler, global kesintisiz veri merkezi standartları seviyesini belirleyen TIER 3 seviyesinde kurulan Ana Kontrol Merkezi’nde depolanabilecek ve işletilebilecek.

Doğal afet durumlarında otomatik olarak devreye girmek üzere hazırlanan ve yine TIER 3 seviyesinde tasarlanan Felaket Kurtarma Merkezi ise Asya kıtasında konumlandırıldı.

Köprü inşası sırasında çevreye önem verilirken, tasarruf sistemleri de kullanıldı.

Türkiye’de ilk, dünyada ise sayılı projelerde kullanılan LED Otoyol Aydınlatma Sistemi ile Sodyum Bazlı Standart Aydınlatma Sistemi’ne kıyasla yılda 3 milyon 529 bin kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanırken, 300 ton karbondioksit salınımının önüne geçilecek.

Bu çerçevede kurulan teknolojik sistem altyapısı ve tam entegre veri iletişim ağıyla yapay zeka destekli büyük veri işleme kapasitesine sahip işletme organizasyonu oluşturuldu.

Otoyolun tüm sevk ve idaresi, Lapseki’de bulunan Ana Kontrol Merkezi’nden yürütülecek.

Dünyanın en büyük orta açıklığı unvanına sahip 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kulelerinde yer alacak, her biri 75 ton ağırlığındaki 4 top mermisi figürü gemiyle Bursa’dan gönderildi.

1915 Çanakkale Köprüsü projesinin kalıcı çelik imalatlarını bitiren firma, projenin son kalıcı çelik imalatı olan kule üstü top mermisi figürlerinin imalatı ve şantiyeye sevki işini de üstlendi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir